9 gewoontes van vroeger die er gelukkig niet meer zijn

door Skip

25 Februari 2018

9 gewoontes van vroeger die er gelukkig niet meer zijn

De wereld is in de laatste vijftig jaar vrijwel geheel veranderd. Er zijn in ons leven nu technologische apparaten en toestellen die men tot enkele decennia geleden voor onmogelijk hield. Maar het is niet alleen door te kijken naar de vooruitgang die er is gemaakt op het gebied van technologie worden we ons bewust van hoe ver we zijn gekomen. Laten we bijvoorbeeld kijken naar de radicale verandering die een aantal van de meest basale dingen in het leven, hebben ondergaan. Van luiers tot anticonceptiemiddelen, van mondhygiëne tot lichamelijke verzorging, de lijst met gebruiken uit het verleden die volgt laat ons realiseren hoezeer de manier van leven is veranderd in zeer korte tijd.

Scheren van mannen

Scheren van mannen

Wellcome Images/Wikimedia

Mannen hebben altijd de gewoonte gehad zich te scheren, vroeger zeker niet om esthetische redenen maar om te voorkomen dat zij besmet raakten met luizen en parasieten. Ook de middelen waarmee ze dit deden zijn beslist veranderd in de loop der tijd: mannen stapten van hun baard met scherpe schelpen scheren met muskus over naar het gebruik van messen, zwaarden sabels, en was om de huid te verzachten.

Als barbier had je een grote verantwoordelijkheid. Het ongeluk dat je de klant de keel door zou snijden zat in een klein hoekje!

Mondhygiëne

Mondhygiëne

wikipedia

Mondhygiene is altijd al een noodzaak geweest, maar heeft echter duizenden jaren geduurd voordat dit normaal werd. Al onder de Syriërs waren er tandenstokers die als doel hadden voedselresten tussen de tanden te verwijderen. De Griekse arts Hippocrates beveelde aan om een schurend poeder te gebruiken om de mond te reinigen. In de 17e eeuw, daar is van bekend dat toen krijt of houtskool werd gebruikt om tanden te reinigen, maar dat er in de 19e eeuw tandenborstels kwamen, eerst van natuurvezels, later van plastic. Mondhygiëne werd toen een dagelijkse gewoonte. (Bron: dent.umich.edu)

Latrines

Latrines

Francois Boucher

Het idee van privacy comfort en hygiene die wij koppelen aan badkamers van tegenwoordig, kan je dat van toiletten vroeger niet zeggen. Alle voorzieningen waar wij vandaag over beschikken zijn veroorzaakt door eeuwen van technische ontwikkelingen en veranderingen in de maatschappij. Op de eerste plaats waren de plekken waar je je behoeften deed en waar je je lichaam kon reinigen jarenlang gescheiden. Je deed je behoeften vooral in je slaapkamer. Daar stond een pot die je gebruikt wanneer je moest, die vaak onder een stoel werd geschoven voor meer gebruiksgemak.

In het oude Rome zijn er talloze openbare latrines geweest die werden gevonden door heel de stad. Daarentegen kwamen privétoiletten veel minder voor, die natuurlijk voor de rijksten waren bedoeld. Het concept van privacy bestond in zijn geheel niet, sterker nog, je behoeften doen was een geschikt moment om ideeën en roddels uit te wisselen over het wel en wee in de stad.

Het toilet ging wezenlijk op de schop tijdens de Renaissance toen de voorloper van de moderne WC werd gebouwd, dat echter pas gemeengoed werd aan het einde van de 19e eeuw.

Deodorant

Deodorant

wikipedia

De oude Egyptenaren gebruikten etherische oliën om het lichaam en oksel van geur te voorzien. In Azië werd daarentegen veel zout gebruikt dat vieze geurtjes elimineerde en een bacteriedodende werking had. In Europa duurd het echter voordat deodorant voor oksels er ook kwam: de eerste deodorant werd gepatenteerd in 1888 en bestond uit een pasta van zink en was.

Huidverzorging

In 1940 was het erg hip om ijsblokjes op het gezicht te leggen, zodat de huid fris en glad werd, door de kou verbeterde de doorbloeding.

Haren strijken

Jij hebt vast en zeker ook een tante of oma gehda die herinnerde dat dit bij haar haar gedaan werd: met een strijkbout eroverheen kreeg je een gladde bos haar! We kunnen de schade aan het haar ons alleen maar voorstellen...

Luiers

Luiers

Tube Outpost/Youtube

Wist je dat de eerste wegwerpluiers pas werden verkocht sinds 1961? Daarvoor gebruikte men herbruikbare katoenen luiers die echter niet meerdere malen per dag werden verschoond, maar kwam het vaak voor dat pasgeborenen dagenlang dezelfde luier om hadden. Nog vóór stoffen luiers, werden er dierenhuiden gebruikt, gedrenkt in muskus, gedroogd gras en hooi: ontstoken geslachtsdelen bij kinderen vond men toen heel normaal.

Autozitjes

Autozitjes

RUAUMOKO7Reddit

Tegenwoordig zijn er regels wat betreft het vervoeren van kinderen onder de 12 (of onder de lengte van 1.50m) in een auto. Bij elke leeftijd hoort een bepaald zitje dat goed vast moet worden gezet op de stoelen. Ooit golden deze regels allemaal niet en was de manier waarop kinderen werden vervoerd levensgevaarlijk.

Kiespijn

Kiespijn

Wikimedia

Aan het eind van de 19e eeuw werd kiespijn behandeld met een oplossing die was gebaseerd op cocaïne: feitelijk was het meteen afgelopen met de pijn, maar je kunt je vast wel voorstellen wat de bijwerkingen waren van datgene wat men als een medicijn zag (verslaving vooral natuurlijk).