In Canada protesteren medici TEGEN een salarisverhoging. Het geld zal ergens anders naartoe moeten gaan
Artsen, medisch specialisten en ook medicijnstudenten hebben zich verenigd om te protesteren tegen de geplande salarisverhoging voor medisch personeel. Deze reactie kwam ook onverwacht voor de Canadese regering. De oorzaak van dit protest is dat ze het niet eens zijn met het beleid omtrent de Canadese gezondheidszorg de laatste tijd, waarbij, volgens degenen die het initiatief steunen, het geld op een meer gelijke manier zou moeten worden verdeeld en dat deze financiële middelen niet in salarisverhogingen moeten worden gestopt in wat een een klein radertje is in het veel grotere geheel.
"Wij, artsen in Quebec geloven in een sterke gezondheidszorg, zijn tegen salarisverhogingen die zijn onderhandeld door onze vakbondsvereniging."
Zo opent de openbare brief die door meer dan 500 medici en meer dan 150 medicijnstudenten die afstuderen.
Ze gaan meteen over op de motivatie van dit ongebruikelijke, maar noodzakelijke protest: "Deze verhogingen zijn des te schokkender omdat onze verplegers en ander dienstpersoneel onder heel moeilijke omstandigheden moeten werken, terwijl onze patiënten ermee moeten leven dat ze geen toegang hebben tot de diensten waar ze om vragen vanwege de forse bezuinigingen in de laatste jaren [...]. Het enige wat immuun lijkt te zijn voor besparingen is ons salaris."
Het is niet zozeer het salaris waar zij zich druk om maken, maar hoe het systeem van de gezondheidszorg in zijn geheel werkt: "Wij geloven dat er een manier is om de middelen van de gezondheidszorg in Quebec te verdelen zodat de gezondheid van de mensen erop vooruit gaat en dat aan de behoeften van de patiënten kan worden voldaan zonder dat het personeel tot het uiterste wordt gedreven.
De brief van 25 februari 2018 is niet de eerste, want in de dagen ervoor heeft de groep medici in Quebec geprotesteerd tegen de geplande verhogingen voor medisch specialisten (dat neerkomt op 500 miljoen) en tegen de onhoudbare condities waarin verplegers hele lange diensten moeten draaien, vaak verplicht, omdat er geen personeel met wie ze de wacht kunnen wisselen.
Deze problemen in Canada zijn niet nieuw, het is niet het enige land waar er wordt geprotesteerd tegen het systeem van de gezondheidszorg. Wat zo ongebruikelijk is, is de reactie van het medisch personeel dat bereid is om voor minder salaris te werken zodat ze in een omgeving kunnen werken die in zijn geheel beter is.
Dit bericht is een herinnering eraan hoe zeldzaam het is dat je nog over gemeenschapszin hoort en dat iemand opstaat om daarvoor te vechten, ook ten koste van zichzelf.