Deze 11 steden hebben de grootste kans zonder water te zitten in de komende jaren
Wist je dat Kaapstad, de hoofdstad van Zuid-Afrika lijstaanvoerder is van de steden die het meest vatbaar zijn voor een watercrisis? Het is echt de eerste moderne stad die te maken krijgt met een dreigend watertekort doordat het zo weinig regent, regen dat al sinds drie jaar de waterreserves NIET kan aanvullen voor de bevolking.
Volgens experts is hetgeen waar Kaapstad mee te maken heeft slechts de ergste vorm van een veelvoorkomend probleem dat heel snel ook andere grote steden zal treffen.
Hoewel water 70% van het aardoppervlak bedekt is slechts 3% daarvan drinkbaar en dus bruikbaar voor de mens. Al in 2014 werd er in een onderzoek waarbij de grootste steden ter wereld in werden meegenomen, geschat dat een op de vier met een watertekort kampte.
Hier volgen de 11 steden die de grootste kans hebben zonder water te komen zitten in de komende jaren.
via BBC
1. São Paulo, Brazilië
In 2015 maakte de financiële hoofdstad van Brazilië een periode van waterschaarste door: de reserves zakten onder 4% van de totale capaciteit. De politie moest 20 dagen lang navultanks begeleiden die werden aangevallen door de bevolking. De Braziliaanse regering is op de vingers getikt door de internationale gemeenschap dat ze sindsdien geen besparingsplan hebben opgesteld en niet hebben geïnvesteerd in waterinfrastructuur. De stad verkeert nu al jaren voortdurend in een noodtoestand.
2. Bangalore, Karnataka, India
Bangalore, de hoofdstad van de Indiase staat Karnakata, is in zeer korte tijd het technologiecentrum van heel het land geworden, zijn er moderne nederzettingen ontstaan waardoor de benodigde watervraag is gestegen om de bevolking te voorzien. Overheidsfunctionarissen hebben zich volledig onvoorbereid getoond in het organiseren van een efficiënt plan voor de distributie van water. Tegelijkertijd moet Bangalore, net als veel andere grote steden, dealen met een ander groot probleem, namelijk vervuiling. Zo blijken veel van de waterreservoirs vervuild en alleen bruikbaar te zijn voor de landbouw en industrie.
3. Peking, China
In China woont 20% van de wereldbevolking, maar beschikt slechts 7% over de totale hoeveelheid drinkwater. Een land heeft een watercrisis wanneer elke inwoner minder dan duizend kubieke meter water per jaar tot zijn beschikking heeft. In 2014 hebben de inwoners 145 kuub verbruikt. Ook in Peking zijn veel waterbekkens vervuild waardoor de hoeveelheid water dat te krijgen is, nog minder is.
4. Caïro, Egypte
Het is onvoorstelbaar om te denken dat op dezelfde plek waar eeuwen geleden voor het eerst mensen woonden en dit juist kon omdat er water was, hier nu een watertekort heerst. De Nijl is nu nog de belangrijkste waterbron van heel Egypte, maar is ook vooral de plek waar afval van landbouw en inwoners in terechtkomt. Het aantal doden door watervervuiling is groot. De internationale gemeenschap schat dat 2025 het kritische jaar zal zijn waarin de hoofdstad zonder water komt te zitten.
5. Jakarta, Indonesië
Gunawan Kartapranata/Wikimedia
In Jakarta Indonesië, lijkt aan de problemen die met watertekort te maken hebben, geen eind te komen. Jakarta wordt met name, net als vele andere kuststeden bedreigd door een stijgende zeespiegel, dat door menselijk handelen in de hand wordt gewerkt. Het is zelfs voor de helft van de bevolking heel normaal om illegaal putten te graven die letterlijk ervoor zorgen dat de ondergrondse lagen die water bevatten, leeg raken. Dat heeft als resultaat dat Jakarta nu onder de zeespiegel ligt. Tenslotte, omdat er zoveel met cement gebouwd wordt, zijn de overstromingen die zo nu en dan plaatsvinden, heel gevaarlijk. Daardoor komen bewoonde gebieden blank te staan zonder dat dit water kan worden afgevoerd door de grond.
6. Moskou Rusland
Het Rusland van nu betaalt nog altijd de rekening voor de milieuschade die is veroorzaakt door de industriële activiteiten ten tijde van het Sovjet-tijdperk. Vervuiling is een niet te onderschatten probleem voor Rusland, dat het met name van oppervlaktewater moet hebben.
7. Istanboel, Turkije
Het begin van de watercrisis vond plaats in 2014 voor Istanbul. Sindsdien zijn de waterreservers nooit meer aangevuld en denken experts dat de situatie in 2030 onhoudbaar zal zijn.
8. Mexico-Stad, Mexico
Het gebrek aan water is geen nieuw onderwerp van de hoofdstad van Mexico want bijna elke dag merken ze dat de waterkraan wordt dichtgedraaid, een paar uur of een groot deel van de dag.
De hoofdstad importeert meer dan 40% van de watervoorraad uit bronnen van ver, maar het grootste probleem is, dat er geen enkele vorm van waterrecycling is.
9. Londen, Engeland
budget travel accommodation/Flickr
Wanneer het gaat over watertekort, dan zou je niet snel denken aan Londen, een stad die berucht is om de vele regenval en die de bolhoed en de paraplu tot symbool hebben gemaakt. Maar toch, als we de millimeters regen die jaarlijks vallen in Londen vergelijken met wat er in andere steden valt, dan zie je dat de zaken heel anders in elkaar steken. In Londen regent het veel minder dan op andere plaatsen, een probleem waardoor de stad op de lijst komt met steden die kans hebben op een watertekort. Ook mag niet worden vergeten dat Londen meer dan 80% van de totale hoeveelheid water uit de Theems en de Lea-rivier haalt.
10. Tokio, Japan
De redenen waarom Tokio in dit rijtje van steden komt die zeer waarschijnlijk droog komen te staan, zijn de grote bevolking en watervervuiling. Hier regent het vooral in een paar maanden per jaar; daarom moet er met de gevallen regen zorgvuldig worden omgegaan bij het opslaan voor in de droogste maanden. Er moet echter wel gezegd worden dat Tokio veel heeft geïnvesteerd in de modernisering van de riolering en waterdistributie en kan het hierdoor het watertekort in bedwang houden.
11. Miami, Florida
Miami staat in de top 5 regenachtigste steden in heel de VS. Waarom ze dan toch een waterprobleem hebben gaat terug tot de beginjaren van de twintigste eeuw. In deze periode werden de moerassen drooggelegd wat echter een onvoorzien resultaat gaf: het zoute water van de Atlantische Oceaan heeft de grootste zoetwaterreserve van de stad aangetast. Hoewel het probleem is ontdekt in de jaren dertig, blijft het zeewater nog altijd overstromen in de reserve, mede doordat de zeespiegel stijgt.