Deze innovatieve stadskas kan tot wel 6 ton voedsel per jaar produceren

door Skip

18 Maart 2018

Deze innovatieve stadskas kan tot wel 6 ton voedsel per jaar produceren

Groentetuinen in de stad brengen vele voordelen met zich mee, er worden niet alleen producten gekweekt. Heb je aan de ene kant een mogelijkheid om over producten te beschikken die geen kilometers hebben afgelegd, die gezonder zijn dan de producten die de hele landbouwketen hebben doorlopen. Daarnaast heb je aan de andere kant ook nog eens een belangrijk moment van sociale binding en krijg je een moment om samen te zijn en iets te doen in plaats van TV te kijken en op de bank te hangen.

In de jaren zijn er veel projecten ontwikkeld in deze trant, allemaal als doel om efficiënt met stroom om te gaan en efficiënt te produceren. Nu willen we je kennis laten maken met het project Impact Farm dat wordt verzorgd door de werkplaats Human Habitat. 

via Human Habitat

humanhabitat.dk

humanhabitat.dk

De Denen Mikkel Kjaer en Ronnie Markussen hebben een efficiënte en compacte kas ontwikkeld op basis van hydrocultuur, dat gekenmerkt wordt door het ontbreken van aarde. Planten worden vastgezet in een vaste laag (zoals klei) en gevoed met water dat is verrijkt met voedingsstoffen. Er kleven meerdere voordelen aan, waaronder minder gebruik van water (90% minder dan bij klassieke kweek) en dat bestrijdingsmiddelen en onkruidverdelgers niet nodig zijn.

humanhabitat.dk

humanhabitat.dk

Elke Impact Farm biedt 163 vierkante meter om te kunnen kweken en is gemaakt van een lichtgewicht ontwerp dat gemakkelijk kan worden verplaatst. De kracht zit hem juist in de mobiliteit, de set is namelijk beschikbaar in een volledig pakket met alles erop en eraan, op te zetten en te starten binnen slechts 10 dagen.

Als alles eenmaal draait kan de serre drie tot zes ton voedsel produceren per jaar en kan het ook op het gebied van energievoorziening zichzelf in stand houden dankzij zonnepanelen op het dak.

humanhabitat.dk

humanhabitat.dk

De insteek van de bedenkers was een voedselproductiemodel te ontwikkelen dat verschilt van de grote distributie en er ter plekke mensen kunnen werken en de mogelijkheid om ter plaatse lokaal producten te consumeren of te verkopen. Via Impact Farm zouden mensen in grote steden weer een band kunnen krijgen met wat ze eten, waardoor het landbouwproduct weer als waardevol wordt gezien en zijn status weer krijgt en draagt het bij aan de sociale binding in de maatschappij.

humanhabitat.dk

humanhabitat.dk