Keukensponsjes bevatten net zoveel bacteriën als poep: ze uitspoelen heeft geen enkele zin

door Skip

19 Maart 2018

Laatste update: 14 Juli 2023

Keukensponsjes bevatten net zoveel bacteriën als poep: ze uitspoelen heeft geen enkele zin

Het lijkt een tegenstelling te zijn. Het ding waarmee moet worden schoongemaakt, dat schoon moet zijn om mee te beginnen, is daarentegen een broeihaard voor bacteriën, zoals weinig andere voorwerpen die ook voor schoonmaken worden gebruikt. Dan bedoelen we hiermee het keukensponsje. Dat die niet schoon zijn dat is wel voor te stellen en dat er water in opgesloten zit, is gunstig voor de groei van bacteriën, maar dat er bacteriën in huizen die hersenvliesontsteking en longontsteking veroorzaken, daar hadden we misschien niet aan gedacht. Het slechtste is nog dat onderzoekers hebben vastgesteld dat sponsjes, nauwelijks, zeg maar helemaal geen zin heeft.

pixnio

pixnio

Onderzoekers hebben het DNA van de bacteriën onderzocht in 14 sponzen en vonden zij ook de bacterie Moraxella osloensis, die veelvoorkomende infecties bij mensen veroorzaakt die een verminderd immuunsysteem hebben en veroorzaakt de vieze geur van doeken of andere stoffen die slecht zijn opgedroogd.

En dan is nu het moment gekomen om echt te beseffen hoe smerig deze sponzen kunnen zijn. De bacteriepopulatie in een enkele centimeter is net zoveel als zeven keer het totale aantal mensen dat op aarde leeft. En dat dit alles op het aanrecht ligt in de keuken, dat in contact komt met alles wat we eten en uiteindelijk in ons lichaam terechtkomt. Op basis van de onderzoekers zeggen is alleen poep erger dat sponzen in het aantal bacteriën overtreft.

Wat te doen? Er lijkt niet veel keus te zijn. Ze wassen schiet je niets mee op, ze steriel maken ook niet omdat de resistentere bacteriën zich nog meer gaan vermenigvuldigen nadat je hebt geprobeerd ze weg te krijgen. Om onszelf te beschermen tegen consequenties kunnen we ze alleen maar vaak vervangen, tenminste een keer per week.