12 handige trucs om eten langer op natuurlijke manier te bewaren en te voorkomen dat je iets weg moet gooien

door Skip

23 Maart 2018

12 handige trucs om eten langer op natuurlijke manier te bewaren en te voorkomen dat je iets weg moet gooien

Hoe vaak heb je wel niet teveel brood gekocht om dit vervolgens beschimmeld in de brooddoos aan te treffen? Is het je ooit gebeurt dat je fruit kocht dat er lekker sappig uitzag en dat je er vervolgens achterkomt dat het in de koelkast een hele andere smaak krijgt? Er zijn echter trucs die je kunt uithalen en die makkelijk te onthouden zijn en waarmee je zo goed mogelijk de dingen kunt bewaren die je lekker vindt.

Het hangt er natuurlijk van af wat je wilt bewaren, maar hier hebben we handige tips voor je hoe je ervoor kunt zorgen dat deze 12 producten en hun eigenschappen bewaard blijven.

1. Bananen

1. Bananen

Lee Coursey/Flickr

Wil je niet dat bananen al te snel bruin worden? Wikkel dan wat huishoudfolie om het steeltje om te voorkomen dat ethyleen, het gas dat het rotten van fruit versnelt, zich verspreiden kan en ook de rest van de banaan snel laat rijpen. Nog een truc? Bewaar bananen apart in plaats van ze allemaal samen te bewaren.

2. Tomaten

2. Tomaten

pexels.com

Als je tomaten hebt gekocht die nog niet helemaal rijp zijn, bewaar ze dan gewoon bij fruit (en ach waarom niet, naast bananen?). Als de tomaten echter mooi rood zijn en kunnen worden gebruikt voor een lekkere salade, is het beter om ze buiten de koelkast te bewaren, weg van directe warmtebronnen.

3. Sla

3. Sla

pexels.com

Om te beginnen moet je onthouden dat het plastic omhulsel moet worden verwijderd dat om de sla heen zit. Deze stap is cruciaal om geen extra condens te laten ontstaan. En nog een klein truukje... Wikkel het in vochtabsorberend keukenpapier om een gedeelte van het vocht op te vangen.

4. Aardbeien

4. Aardbeien

Silar/Wikimedia

Heb je vaak hele dozen aardbeien weggegooid? Het lijkt lastig om ze lang te kunnen bewaren, maar met een paar kleine tips kan je 'het leven verlengen' van je heerlijke aardbeien. Doe tien delen water en een deel witte azijn of appelazijn in een slakom. Leg de aardbeien erin, hussel, giet af en spoel ze af: de azijn haalt zo de bacteriën weg en gaan de aardbeien ongeveer twee weken mee!

5. Uien

5. Uien

maxpixel.freegreatpicture.com

Uien gaan lang mee, maar als je ze in een paar panties bewaart gaan ze maandenlang mee! Als je ze in een paar van deze kousen stopt en je ze op een droge, en indien mogelijk donkere plaats hangt, kunnen ze 'zo lang mogelijk ademen' en ongeveer 8 maanden meegaan.

6. Aardappelen

6. Aardappelen

pixabay.com

Wil je niet dat aardappels van die lelijk groene uitlopers krijgen? Probeer ze eens naast appels te bewaren en dan zul je zien dat deze het ontstaan van uitlopers vertragen en je aardappels daardoor langer goed blijven.

7. Asperges

7. Asperges

pexels.com

Vind je asperges lekker en wil je weten wat je moet doen zodat ze hun stevigheid bewaren? Bewaar ze gebundeld als een bos bloemen in een vaas met vers water en als dit water troebel wordt, ververs het dan weer.

8. Knoflook

8. Knoflook

pixabay.com

Als je besluit om knoflook in de koelkast te bewaren, dan is het belangrijk om te weten dat het zal gaan scheuten. Het ideaalste zou zijn om ze te bewaren in een donkere en droge plaats in bijvoorbeeld een blik, of de teentjes apart in te vriezen.

9. Vis

9. Vis

DAVID HOLT/Flickr

Als je pas net verse vis hebt gekocht zoals ansjovis, brasem of forel, het beste is dan om ze op de koudste plaats in de koelkast te leggen dat doorgaans helemaal onderin is. Als je niet van plan bent om het op de dag van aankoop te gebruiken is het beter om de vis in te vriezen en deze de dag erna te eten in plaats van hem langer dan 24 uur in de koelkast te leggen.

10. Broccoli

10. Broccoli

pixabay.com

Broccoli zou beter niet in de koelkast mogen worden bewaard omdat het zuurstof en suikers gebruikt die de cellen ervan intact houdt. Als je de broccoli niet op dezelfde dag gaat bereiden, wikkel het in aluminiumfolie om het minder snel te laten bederven.

11. Parmezaanse kaas

11. Parmezaanse kaas

pixabay.com

Heb je een grote hoeveelheid Parmezaanse kaas gekocht, en is deze eenmaal geopend, bewaar deze dan bij een temperatuur tussen de vier en acht graden. Om de smaak ervan te behouden kan je hem beter bewaren in een lap stof of  wikkelen in papier.

12. Gember

12. Gember

pixabay.com/

Als je fan bent van gember, doe hem dan in de vriezer, zo is het oneindig veel makkelijker om hem te schillen en er iets af te schaven op het moment dat je iets nodig hebt omdat de gemberwortel minder vezelachtig zal zijn dan wanneer je het net hebt gekocht.