Door een simpele uitvinding heeft deze jongen de leeuwen, het vee en de economie van zijn dorp kunnen redden
Kenia is een van die landen waar toeristen komen die de modernste camera's hebben en op zoek zijn naar de moedige leeuw die zich durft te te tonen aan de mensen die op bezoek komen. Voor de lokale stammen betekent het nooit goed nieuws wanneer zij een leeuw zien. In de wilde Keniaanse savanne zijn er veel dorpen die leven van landbouw en vee. Een leeuw in de buurt houdt vrijwel zeker in dat er een of meerdere beesten sterven, een onmetelijk groot verlies voor de armste stammen.
In deze setting ontstaat dan het conflict tussen wilde dieren (met name dan leeuwen) en mensen, eerstgenoemden strijden om eten, laatstgenoemden om een van de weinige vormen van levensonderhoud in stand te houden. Het is een conflict dat heeft geleid tot de dood van meer dan tienduizend leeuwen in een periode van 10 jaar en ook vee en mensen het leven heeft gekost.
De uitvinding van een jonge Keniaan van de Masai is doorslaggevend gebleken in het vinden van een compromis in de overlevingsstrijd van alle mensen en dieren die zijn betrokken bij dit conflict.
via CNN
De jonge Richard is verantwoordelijk geworden voor het vee van de familie toen hij nog maar negen jaar was: vaak werden zijn beesten door uitgehongerde leeuwen aangevallen. Daardoor is hij enorm bang voor hen geworden.
Ondanks zijn 'haat' voor leeuwen zoals hij dat zelf zegt, wilde hij iets doen om de slacht van deze dieren, waar dorpsbewoners mee bezig zijn, te stoppen. Zij waren het zat om te zien hoe het vee aan stukken werd gescheurd.
Richard was nog maar elf toen hij besloot om iets te doen en zijn dieren en tegelijkerijd ook de leeuwen te beschermen: "Ik was op een dag aan het lopen en toen ontdekte ik dat leeuwen bang waren voor bewegende lichtbronnen." vertelt hij. Het viel hem dat leeuwen niet in de buurt van de stallen komen wanneer iemand uit het dorp rondliep met een zaklamp.
Richard liet zijn hersens kraken en een paar weken later had hij een innovatie in handen, een simpele en goedkope manier om roofdieren op een afstand te houden.
Richard bevestigde een aantal lampen op de palen van de omheining van de boerderij en sloot deze aan op een auto-accu die stroom krijgt van zonnepanelen. Het systeem is zo ontworpen dat het licht zo nu en dan aangaat zodat leeuwen geloven dat iemand rondes maakt met een zaklamp rondom het omheining.
Het systeem heeft gewerkt want sinds Richard de lampen heeft geïnstalleerd, heeft zijn familie geen beesten meer verloren en hebben ze ook geen leeuwen meer hoeven doden.
De uitzonderlijke vindingrijkheid van de 13-jarige is erkend door hem uit te nodigen bij de TED-conferentie invan 2013, een evenement bij uitstek voor het promoten van jonge uitvinders die hen bekend maken bij de internationale gemeenschap.
Deze jongen van slechts 13 jaar oud heeft alles in zijn uppie gedaan. Niemand heeft hem geleerd wat hij in de praktijk heeft gebracht om zijn kleine, maar grootse uitvinding te maken.
"Niemand heeft 't mij geleerd, ik heb alles alleen gedaan. Ik hoefde alleen maar te zorgen voor de koeien van mijn vader en er zeker van zijn dat zij veilig waren", zegt hij.
Door zijn ingrijpen zijn de aanvallen behoorlijk teruggelopen. Z'n buren hebben interesse getoond in zijn systeem en ze hebben gevraagd of zij er ook een konden hebben, en dus plaatste Richard nog zeven andere installaties bij de boerderijen naast hem. Zijn idee is gepatenteerd en wat hij gedaan heeft is een voorbeeld voor alle jongeren bij wie nieuwsgierigheid en interesse in de wereld, geen grenzen kent.