De laatste witte neushoorn is er niet meer, de toekomst ziet er somber uit voor deze soort
Al eerder hadden we het over neushoorns en hoe zij het slachtoffer zijn van wrede slachtpartijen dat in stand wordt gehouden door de bloeiende zwarte markt in ivoor. We moeten het weer hebben over deze schitterende dieren om nieuws te melden dat nog slechter is. Het Keniaanse reservaat 'Ol Pejeta' is met het nieuws gekomen dat het laatste witte neushoornmannetje is gestorven, wat betekent dat de kans op het redden van de soort, nu er geen mannetjes meer zijn, er vrijwel niet meer is.
Sudan, het laatste mannetje van de witte neushoorns, heeft het niet gehaald: de uitsterving van zijn soort komt steeds dichterbij.
Dierenartsen hebben Sudan in laten slapen die al lange tijd 24 uur per dag voor hem zorgden. Het 45-jarige dier had een ontsteking in zijn rechter achterpoot, een ziekte die vaak oudere exemplaren treft en dat met de tijd erger werd. "We willen niet dat Sudan nodeloos hoeft te lijden", schrijven de artsen op Twitter, die er weinig vertrouwen in hadden dat Sudan er weer bovenop zou komen en nauwelijks op zijn poten kon staan.
Witte neushoorns zijn samen met andere neushoorns het doelwit van stropers geweest die op het ivoor in de hoorns van de dieren uit waren.
In 1960 waren er 2000 witte neushoorns, in 1984 waren dat er nog maar 15. Totdat Sudan stierf waren ze met zijn drieën twee vrouwtjes en een mannetje.
Er is van alles gedaan om Sudan te redden en daarmee de hele soort: al heel lang was de neushoorn samen met de twee vrouwtjes en werd er gehoopt dat ze zouden paren.
Echter zijn bij beide vrouwtjes een ziekte geconstateerd waardoor het voor hen niet mogelijk is om zwanger te worden.
Om de aandacht van de hele wereld te vragen voor de situatie van Sudan heeft het personeel van National Geographic een profiel aangemaakt op een beroemde app voor ontmoetingen (Tinder):
"Ik ben uniek in mijn soort. Nee, echt. Ik ben het laatste witte neushoornmannetje op deze wereld. Ik wil niet hoogdravend doen, maar het lot van mijn soort ligt in mijn handen. Ik kan goed presteren onder druk. Ik eet graag gras en relax graag in de modder. Geen enkel probleem. Ik ben 1,80 meter lang en weeg twee ton, mocht dit belangrijk wezen".
Het nieuws van de dood van Sudan raakte de duizenden fans die hij had gekregen met zijn geestige Tinderaccount.
Wat is de toekomst voor de soort van de witte neushoorns?
Experts vestigen een beetje hoop op reageerbuisbevruchting voor de neushoorns (deels gefinancierd door de geldinzamelingsactie die plaatsvond na de actie op Tinder): in de nabije toekomst zal het mogelijk zijn om het sperma van Sudan te gebruiken om een van de twee witte neushoornvrouwtjes, of een zuidelijke witte neushoorndraagmoeder te bevruchten, van deze ondersoort zijn er veel meer dieren.
Het nieuws schokte de hele wereld en er heersen gevoelens van boosheid om de mens als soort, de voornaamste veroorzaker van gebeurtenissen zoals het uitsterven van een soort.
Hoewel de experts de hoop nog niet helemaal hebben opgegeven, moet nu alle nodige zorg uitgaan naar Najin en Fatu, de laatste twee exemplaren van de witte neushoornsoort.
Rust in vrede Sudan!