Twee mensen kunnen weer zien door een operatie met stamcellen die nog nooit eerder is geprobeerd
De manieren waarop stamcellen kunnen toegepast bij behandelingen zijn veelbelovend, maar zijn hierover nog grote onzekerheden. Al decennialang gaat het erover hoe er gebruik kan worden gemaakt van het potentieel van deze bijzondere cellen die elk weefsel in het menselijk lichaam opnieuw aan kunnen maken bij de behandeling van ziekten die maken dat lichaamsfuncties verminderen. Daarom is dit nieuws ook zo opzienbarend dat een van deze behandelingen, voor het eerst uitgeprobeerd, aan twee mensen weer hun zichtvermogen heeft gegeven dankzij een behandeling op basis van embryonale stamcellen.
Twee mensen kunnen weer zien door een operatie die zijn weerga niet kent
Medici in het Moorfields Eye Hospital in Londen hebben deze innovatieve behandeling uitgeprobeerd op twee patiënten - een man van 86 en een vrouw van 60 - bij wie beiden de functie van het netvlies terugliep door ouderdom. Voor netvliesdegeneratie is te wijten aan genetische aanleg ervoor en vermindert gaandeweg het zichtvermogen en veroudert het oog aanzienlijk. Tijdens een twee uur durende operatie is er bij hen aan de achterkant van het oog een soort lapje geïmplanteerd dat is gemaakt van embryonale stamcellen die van tevoren zijn omgezet in pigmentepitheelcellen. Deze cellen vormen een laag die is verbonden met het netvlies.
Professor Lyndon da Cruz, werkzaam op de afdeling oogchirurgie, heeft commentaar gegeven op de goede afloop van de operatie: "We zijn erin geslaagd twee mensen weer hun zichtvermogen te kunnen geven die in wezen blind waren". Echter, vanaf het moment dat de ingreep slechts bij een van de twee ogen bij beide patiënten was gedaan, hadden de chirurgen er nog geen zin in om te zeggen dat ze officieel een manier hebben gevonden om de aandoening te genezen. Desondanks is er veel hoop. De 86-jarige man zegt: "Ook al kan ik dit maar voor beperkte tijd doen, ben ik in feite van het bijna helemaal niets zien met mijn rechteroog naar het kunnen lezen van de krant gegaan".
In de toekomst zal de operatie worden uitgevoerd op acht andere patiënten. Alleen de tijd zal leren hoe doeltreffend deze operatie met stamcellen daadwerkelijk is.
Bron: