10 manieren waarop hackers bij je persoonlijke gegevens kunnen komen

door Skip

30 Maart 2018

10 manieren waarop hackers bij je persoonlijke gegevens kunnen komen

Het gaat vaak over hoe je zo goed mogelijk let op de persoonlijke informatie die je deelt, maar het is zeker heel handig om precies weten welke technieken er worden gebruikt door computerexperts om hier vrij toegang tot te hebben en deze naar wens te gebruiken. Het zal je vast wel zijn opgevallen dat bijvoorbeeld de regels voor het aanmaken van een wachtwoord/password steeds strenger zijn, maar dat de gebruikte methoden verschillen van hackers om bij emailservers, databases en websites te komen. 

De 10 meest voorkomende manieren waarop hackers bij je persoonlijke informatie kunnen komen

De 10 meest voorkomende manieren waarop hackers bij je persoonlijke informatie kunnen komen

Wikipedia/© Raimond Spekking - CC BY-SA 4.0

  • Zwakke beveiligingsprotocollen. Om je draadloze netwerken af te schermen moet je er zeker van zijn dat je Wi-Fi Protected Access (WPA2) gebruikt en niet het oude Wired Equivalent Privacy, dat ernstige zwaktes kent. Als je trouwens vreest dat je pc is gehacked kan je kijken naar je instellingen van je router. Als de functie aanstaat waarmee je makkelijk apparaten verbinding kan laten maken zonder wachtwoord te gebruiken (WPS) dan kun je deze uitzetten.
  • Installeren van onbekende programma's. Installeer geen programma's waar je niet zeker van bent of nog nooit van hebt gehoord. Je kunt zo makkelijk toestemming geven tot het laten draaien van software die de werking van je PC verstoort (malware).

Surfen op onveilige sites

Surfen op onveilige sites

Curioctopus.guru

  • Naast een websiteadres (URL) staat altijd een symbooltje: zoekmachines waarschuwen je meestal wanneer je niet veilig of privé een website kan bezoeken.
  • Je sociale media accounts (Facebook, Twitter etc.) koppelen aan onbekende sites. Als je dit doet, dan zullen deze sites toegang hebben tot al je informatie die in je profielen op sociale media staan.

Onveilige WIFI-verbindingen

Onveilige WIFI-verbindingen

Curioctopus.guru

  • Controleer altijd of WIFI-verbinding beveiligd is en niet open. Als het daadwerkelijk nodig is om het netwerk open te stellen, bijvoorbeeld voor bedrijven die tussen elkaar meerdere interne locaties moeten verbinden, zorg er dan voor dat je een VPN gebruikt.
  • Je eigen telefoonnummer gebruiken op je sociale media-accounts. Dit is in feite een optie die je in staat stelt om makkelijker toegang te krijgen voor het geval je het wachtwoord vergeet, maar hackers hebben er gebruik van weten te maken om identiteitsroof te plegen van profielen op sociale media.

Oude besturingssystemen gebruiken

Oude besturingssystemen gebruiken

Microsoft Windows

  • Oude besturingssystemen zoals Windows XP zijn veel makkelijker te hacken. Zorg ervoor dat je alleen de laatste en meest recente versies gebruikt.
  • Openen van verdachte mailtjes. De systemen die spam uit je mail vissen werken goed, maar soms zwicht je toch door nieuwsgierigheid of zit je niet op te letten en dan open je gevaarlijke inhoud: een grote fout! Open nooit emails in de map Spam, behalve als je absoluut zeker weet waar de mail vandaan komt (misschien een veilige site waar je net voor bent geregistreerd) en je de bijlagen niet kan zien. Voor een geruster hart kan je rechtsboven klikken op 'bekijk herkomst bericht'.

Gebruik een sandbox

Gebruik een sandbox

Pixabay.com

Een sandbox is een functie waarbinnen je verdachte programma's in een afgebakend deel kan laten draaien, waardoor de kans dat er een virus op het apparaat komt waarop het wordt uitgevoerd, kleiner wordt.
Bestanden delen in de Cloud. Hackers komen ook bij je spullen en wachtwooorden als ze je cloud aanvallen. Een mogelijke oplossing is backups maken van je bestanden en deze offline op hardeschijven opslaan.

Als je je zorgen maakt of je apparaten veilig zijn, controleer dan deze opties en vertrouw op professionals om de beveiliging van je pc te verhogen. In het algemeen is het echter zo, dat als je niet helemaal thuis bent in computerbeveiliging, om het delen van persoonlijke informatie te beperken.