Dit is de kleinste chip ter wereld en volgens IBM zal deze binnen 5 jaar ons leven veranderen
In de ontwikkeling van technologieën is er sinds jaren een enkele weg ingeslagen, namelijk die van het verkleinen; het kleiner maken van dingen en de onderdelen waar ze uit bestaan. We kunnen het ons nog goed voor de geest halen hoe groot radio's, tv's mobieltjes en vele andere apparaten waren die we enkele decennia geleden gebruikten. Formaten die helemaal niets gemeen hebben met de steeds kleinere formaten van nu. En toch heeft het Amerikaans bedrijf IBM, pionier in de technologie en IT, een record gevestigd met de kleinste chip die ooit gemaakt is. Hoe klein? Net iets kleiner dan een zoutkorrel.
via IBM.com
De chip van IBM is 1 mm x 1 mm groot, oftewel net zo groot als een zoutkorrel.
Als je denkt dat kleinere chips gelijkstaan aan mindere prestaties, dan gaat dit niet op voor deze nieuwe chip, want hij kan zelfs de data die binnenkomt in de gaten houden, analyseren en ook beheren.
De chip is niet alleen interessant vanwege zijn omvang. Zo is 'ie heel goedkoop om te maken, ongeveer 10 dollarcent per stuk.
Het is op dit moment wel legitiem om te gaan bedenken welke veranderingen er plaats zullen gaan vinden wanneer deze chip en andere vooruitstrevende innovaties op de markt komen. IBM komt bijvoorbeeld zelf met de vraag: 'Hoe zal ons leven zijn over 5 jaar?' en zet het bedrijf de chip op de lijst van innovaties die het leven in heel korte tijd zullen veranderen.
Wat er gebeurt is dat veel grote technologiebedrijven samenkomen voor een enkel doel, namelijk door technologie in te zetten om de aarde te redden, waarbij ze al het potentieel benutten die technologie bieden kan. Er wordt gedacht dat de chip zal worden ingebracht in apparaten die beschikken over kunstmatige intelligentie die het water van de oceanen in de gaten kunnen houden en zal zorgen voor een breder scala aan gepaste oplossingen.
Wij hopen dat de positiviteit van IBM over de toekomst snel concrete vormen aanneemt ten gunste van iedereen in deze wereld.