14 ingekleurde ansichtkaarten van 100 jaar geleden die het vooroorlogse Japan in al zijn schoonheid laten zien
Door de digitalisering van kranten, foto's of manuscripten van vroeger is het in de laatste jaren mogelijk geworden om gebruik te kunnen maken van een historisch erfgoed dat het gevaar liep in de vergetelheid te raken. Veel onderzoekscentra zijn zich gaan focussen op het catalogiseren en publiceren en verrichten daarbij zulk onzelfzuchtig (monniken)werk dat wel een applausje zou verdienen.
Wat dat betreft willen we je een collectie voorschotelen van schitterende ansichtkaarten die zijn gemaakt in Japan aan het begin van de 20ste eeuw en handmatig weer zijn ingekleurd en digitaal zijn gepubliceerd door de New York Public Library (NYPL). Op de afbeeldingen zijn de maatschappij en de landschappen in de regio's Tokio en Yokohama te zien, waar steden vol met mensen worden afgewisseld door lieflijke panoramafoto's van kersenbloesems in bloei.
Met name interessant is het feit dat mensen traditionele kledij droegen: de verwestering van het land had nog niet plaatsgehad, en had cultuur nog sterk het stempel van het verleden. Wat de foto's nog waardevoller maakt is dat ze een bewijs zijn van de periode die voorafging aan de grootste natuurramp die zich in het gebied voordeed: de Kanto-aardbeving (7.9 op de schaal van Richter) die hele bewoonde gebieden vernielde.
Laten we genieten van deze boeiende reeks foto's die ons mee zullen nemen in het kloppend hart van de eeuwenoude Japanse cultuur.
Yokohama, 100 traptreden van steen (1907-1918)
Het Omotemon
Osaka, De Sumiyoshi-lichttoren (1907 – 1918)
Tokio, Hanayashiki in Asakusa
Nikko, Yomeimon
Tokio, Asakusa Park
Tokio, kersenbloesems in bloei in Mukojima
Tokio, Irissentuin in Horikiri
Nikko, Mihoto en Inukimon
Tokio, Nihonbashi dori
Nikko, de pagode Toshogu
Osaka, Toyokuni-schrijn Nakanoshima
De heilige brug in Nikko
Yokohama, Theatre Street
Uiteraard kan je op de site van de New York Public Library heel veel andere foto's en interessante collecties vinden.