Deze vrouw was de beste sluipschutter van de Sovjet-Unie en was bepalend bij het verslaan van het Duitse leger
Wanneer je schoolboeken laat liggen en je je gaat verdiepen in de geschiedenis, dan kom je te weten over mensen die niet zo beroemd zijn als de mensen die in boeken worden aangehaald, maar die echter niet minder belangrijk zijn geweest in het verloop van gebeurtenissen in de geschiedenis. Een naam die echt maar weinig mensen kennen is Lyudmila Pavlichenko, de eerste vrouwelijke sluipschutter die vocht voor het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog.
Lyudmilla Pavlichenko vocht in het leger toen vrouwen nog geen militaire functies mochten hebben.
Door de nauwkeurigheid waarmee ze wapens ter hand nam raakte de legerleiding overtuigd en maakten ze voor haar een uitzondering om haar te rekruteren. Toen de oorlog voorbij was, had ze niet alleen de titel verdiend de beste vrouwelijke sluipschutter te zijn, maar ook nog eens de titel van de beste sluipschutters van die tijd.
Voor Lyudmila Pavlichenko was het niet voldoende om haar vaderland te dienen als verpleegster zoals de meeste vrouwen deden. Ze wist namelijk dat ze meer kon doen en wilde koste wat kost een plek in het leger veroveren.
Lyudmila was een bijzondere, want de Duitsers waren op de hoogte van wat zij deed. Ze bedreigden haar zelfs te vermoorden en haar in 309 stukken te verdelen, het aantal Duitse soldaten dat zij had omgebracht.
Lyudmila was gedurende de oorlog niet de enige vrouw die deel uitmaakte van het leger. Welbekend is namelijk het vrouwelijke team van schutters waar de Sovjets over beschikte, dat naar schatting ongeveer 12.000 vijanden vermoordde. Zij was echter een van de beteren en een van de weinigen die de oorlog overleefden. Van de 2000 vrijschutters zagen slechts 500 het einde van de oorlog.
Ze nam deel aan een aantal van de beslissendste veldslagen van de oorlog, zoals de Slag om Sebastopol en de Slag om Odessa, waar zij respectievelijk 187 en 257 Duitse vijanden ombracht.
Dat er zoveel mannen om haar heen waren ontmoedigde haar niet, sterker nog, het was een impuls goed haar best te doen zodat ze kon aantonen dat ook vrouwen succesvol kunnen zijn als militair.
De Russische legerleiding voelde zich niet belemmerd door haar vrouw zijn en gaf haar ook de gevaarlijkste en moeilijkste missies. Zo had ze een tijdlang de rol de vijand frontaal aan te vallen, een van de meest riskante dingen die je kan doen. Ondanks alles toonde deze sluipschutster zich mentaal en fysiek bestand tegen de hoogste druk: haar langste duel duurde drie dagen. Lyudmila kwam hier als winnaar uit de bus.
En het was juist met een vuurgevecht dat ze haar vaderland de laatste keer kon dienen, want ze kreeg namelijk een splinter in haar oog. Toen werd ze uit haar functie als scherpschutter ontheven. Uiteindelijk zou zij mensen gaan opleiden.
De rol van Lyudmila bleek cruciaal te zijn in het verslaan van de nazi's en van de Amerikaanse president Roosevelt kreeg ze daar erkenning voor.
Lyudmila was de eerste Sovjet-burger die het Witte Huis bezocht na de oorlog. Ze raakte hier echt bevriend met Eleanor Roosevelt, de first lady van Amerika, met wie de vriendschap tientallen jaren duurde.
Lyudmila Pavlichenko, die beslissend is geweest in het beëindigen van de oorlog en het verslaan van de Duitsers, wordt ondanks alles niet herdacht zoals dat zou moeten.