Een Zweeds gezin heeft hun huis omringd met een grote kas, om meer warmte te krijgen en groenten te kunnen verbouwen
Op plaatsen waar het een goed deel van het jaar hartstikke koud is, zijn de kosten om een huis warm te houden, hoog. Dat weten de Zweden bijvoorbeeld, erg goed, want zij moeten hun verwarming gedurende lange perioden aan laten. Om te besparen op de energierekening heeft dit paar uit Stockholm een efficiënt en ook net zo origineel plan bedacht. Man en vrouw hebben hebben om hun hele huis heen, een schitterende kas gebouwd!
In de koudste maanden zijn de temperaturen doorgaans in Stockholm een paar graden onder nul.
En dus gingen Marie Granmar en Charles Sacilotto eens even zitten en zijn ze na gaan denken over hoe ze iets konden maken waardoor ze konden besparen en toch niet om hoefden te komen van de kou.
"We wilden een mooier huis, maar ook weten hoe we konden besparen op verwarming, en toen hebben we inspiratie gehaald uit een idee van architect Bengt Warne".
"Door te kijken naar zijn idee van het Nature House hebben we een huis gekocht dat in Zweden als een zomervakantiehuis wordt beschouwd".
Door panelen die normaliter worden gebruikt voor het maken van kassen, hebben ze een kas om het hele huis gebouwd.
Doordat de kas altijd zon krijgt is er binnen een perfect klimaat ontstaan, dat deze plek niet alleen in de zomer bewoonbaar maakt, maar ook gedurende het hele jaar!
Als het buiten bijvoorbeeld -2 °C is, dan is het binnen 15 á 20 °C!
Daardoor heeft dit stel niet meer een standaard verwarmingsinstallatie nodig, maar kunnen zij ook producten kweken die atypisch zijn voor Zweden!
Druiven, tomaten, komkommers...
Marie en Charles kunnen beschikken over biologische producten afkomstig uit niets minder dan de serre waar ze in wonen.
Ook wat ruimte betreft hebben ze niets te klagen, want door de grootte van de kas is er genoeg plek, zowel binnen als het echte huis als op het 'terras'.
Dankzij deze oplossing heeft het hout dat is gebruikt voor de verbouwing van het huis geen onderhoud nodig omdat dit niet direct blootstaat aan de weersomstandigheden waardoor het hout kan gaan slijten.