12 alledaagse foutjes die de eerste indruk die je maakt kunnen verpesten

door Skip

13 April 2018

12 alledaagse foutjes die de eerste indruk die je maakt kunnen verpesten

Volgens enkele onderzoeken krijg je een positieve of negatieve indruk van iemand na ongeveer zeven seconden. Als de ontmoeting een sollicitatiegesprek betreft dan krijg je dertig seconden de tijd om een indruk te maken op je gesprekspartner en dat deze je op de ene, of een andere manier onthoudt. Het is natuurlijk zo dat als je elkaar leert kennen dat de eerste indrukken die we van iemand krijgen dan worden bijgesteld, maar soms kan eerste negatieve indruk omslaan in een gemiste kans, en is het daarom goed te weten welke fouten je nooit mag maken!

12 alledaagse fouten die onherroepelijk ons imago schaden en waardoor we een slechte indruk maken

12 alledaagse fouten die onherroepelijk ons imago schaden en waardoor we een slechte indruk maken

Pixabay.com

  • Een slappe hand geven.
    Dit zijn de basisdingen die onder de eerste indrukken maken vallen, maar we twijfelen er niet aan dat een stevige handdruk geven een positief gevoel overdraagt, dus... maak deze veel voorkomende fout niet!

  • Een dominante houding.
    Dit advies gaat vooral op voor werk: hoe gedraag je je? In grote lijnen doe je er goed aan om te onthouden om nooit je handen in je zakken te steken en, als je ze op tafel wilt leggen dat je dan je handpalmen niet plat erop legt of een te stevige hand te geven, want zo kan je namelijk je wens laten merken dat je de controle wilt hebben over iemand die op dat moment in de positie is om je te beoordelen.

  • Iemands naam vergeten.
    Klassieke situatie: je geeft elkaar een hand en als je net het gesprek begonnen is dan besef je dat je ook niet eens een beetje meer de naam van de ander weet. Het risico dat je een flater slaat is hoog en daarom, om jezelf te helpen de naam niet te vergeten, te proberen hem hardop te herhalen tijdens het voorstelrondje, en misschien een brede lach op te zetten.

  • Geen oogcontact maken.
    Er hoeft maar weinig te worden gedaan: goed oogcontact maken met degene die je voor je hebt geeft de indruk dat je zeker bent van jezelf, aanwezig en op een of andere manier het waard bent om te worden vertrouwd. Niet slecht voor een eerste ontmoeting, niet?

  • Gevoelige onderwerpen.
    Je gaat over bepaalde dingen praten wanneer de band serieuzer wordt, ongeacht om wat voor een relatie het gaat. Als het doel is om een eerste goede indruk te maken, dan zou het beter zijn om niet te praten over gevoelige onderwerpen, net zoals je teveel op jezelf richten en vergeten te luisteren naar de ander.

  • Altijd het scherm checken van je telefoon.
    Volgens de gegevens van de smartphone-app Lockett controleren mensen gemiddeld 110 keer per dag of ze notificaties hebben. Dit zou genoeg moeten zijn om te beseffen hoe groot de kans is dat we de concentratie verliezen en deze verschoven wordt naar de telefoon en dat je daar de ander mee laat weten dat je aandacht elders is.
Storyblocks

Storyblocks

  • Kauwgom kauwen: ja of nee?
    Gaat het over een sollicitatiegesprek, dan is het antwoord nee natuurlijk, maar als het een minder formele ontmoeting betreft, dan kan je het er wel op wagen: sommigen zullen het opvatten als een teken van vriendelijkheid en jovialiteit, voor anderen is het weer een teken van onvolwassenheid...

  • Te laat komen.
    Dat je onverwacht te laat komt dat kan je altijd overkomen, maar als je te laat komt voor je eerste ontmoeting dan is het lastig om weer het vertrouwen te winnen van degene die wel op tijd is gekomen...

  • Aan je haren zitten.
    Vrouwen doen dit vaker dan mannen, maar het advies is voor beiden. Met je haar spelen is niet zo fris, ten tweede kan je zo laten merken dat je gespannen bent, je ongemakkelijk voelt en weinig zelfvertrouwen hebt. Het wordt bovendien ook als middel gebruikt om te flirten, dus als dit niet de context is waarin je je bevindt, dan kan je dit beter vermijden!

  • De persoonlijke ruimte van de ander betreden.
    De afstand tussen twee mensen staat direct in verhouding met hoe goed ze elkaar kennen. Afhankelijk van uit welke culturen mensen komen is de acceptabele afstand tussen twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten, tussen de 120 tot 360 centimeter. Tijdens een eerste ontmoeting moet je daar rekening mee houden en er niet voor zorgen dat de ander zich ongemakkelijk voelt.

  • Vervelende geluiden maken.
    Buiten dat je suggereert een nerveus type te zijn, is de kans groot dat je andere mensen irriteert groot, dus houd onder controle over je lichaam!

  • Een onverzorgd uiterlijk.
    Dit is iets waar je niet aan kunt tornen: de manier waarop je voor de dag komt speelt een grote rol in het idee dat anderen zich van je vormen en kan dit zelfs gevolgen hebben op het bedrag dat op je loonstrookje komt te staan! Voor een eerste ontmoeting is de algemene regel dat je niet te uitbundig bent qua stijl, make-up en sterke parfums.

Bronnen: