Klaar nu met dat prikken: Er komt een pleister waarmee je pijnloos en veel preciezer je bloedsuikerwaarde kan meten
Diabetes, zowel type 1 als 2 daar krijgen veel meer mensen in de wereld mee te maken en klimt dit op de ranglijst van gezondheidsproblemen. Ondanks dat er binnen enkele decennia grote stappen zijn gezet in het ontwikkelen van methodes om insuline te injecteren en de bloedsuikerwaarde te meten, gaat het onderzoek verder en worden nieuwe grenzen verkend. Er worden hulpmiddelen beloofd die de behandeling van patiënten en hun kwaliteit van leven zal verbeteren.
Een van de laatste nieuwtjes over diabetes is de uitvinding van een pleister die de bloedprik voor het meten van de suikerwaarden volledig kan vervangen.
via Science Daily
De pleister doet hetzelfde werk als de apparaatjes die bloedsuiker meten, waardoor prikken helemaal niet meer nodig is. Ook is de meting veel nauwkeuriger.
De slimme pleister is ontwikkeld door de Universiteit van Bath en de hoop is dat zij deze al beschikbaar kunnen stellen voor diabetici zodra zij klaar zijn met de laatste proeven op vrijwilligers. Ze willen dat zo snel doen omdat dankzij deze pleister, de vingerprik tot het verleden zou kunnen horen die nodig is voor het druppeltje bloed om de bloedsuikerwaarde te meten. Voor veel mensen is het iets vervelends om te doen en kunnen er op den duur problemen ontstaan zoals gevoelige vingers, eelt en ook ontstekingen.
Er zitten nog andere voordelen aan deze pleister: de waarden worden voortdurend gemeten en dat gebeurt elke 10 tot 15 minuten. Mensen met diabetes kunnen zo wanneer daar behoefte aan is, kijken hoe het gaat met de suikerwaarden, zonder zich zo dwangmatig te hoeven focussen op het aantal teststrips, die elke maand beperkt zijn.
De onderzoekers van de Universiteit Bath prijzen hun uitvinding aan met de extreme precisie van de metingen, die veel en veel beter zijn dan de metingen van de apparaatjes die diabetici vandaag hebben en waarmee zij zelf hun bloedwaarden kunnen meten.
De pleister werkt op basis van microstromen die lopen tussen de pleister en de plek op de huid waar deze is opgeplakt. Suikers die onder de huid zitten worden naar boven getrokken en zo zal dan de bloedwaarde worden gemeten. De resultaten zullen naar de smartphone worden verstuurd, waardoor het bijhouden van een suikerwaardenlogboek ook makkelijker wordt.
Het lijkt misschien iets gewoons, maar het indringerige dat aan de diabetesbehandelingen vastzit, is een van de vele problemen die mensen met diabetes het hoofd moeten bieden, buiten dat ze ook met de ziekte zelf moeten dealen. Ontdekkingen en uitvindingen als deze pleister die het leven van diabetici enorm kunnen verbeteren, bieden veel hoop.
Sources:
- https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180409170952.htm
- https://www.nature.com/articles/s41565-018-0112-4