5 zeldzame ziekten die echt bestaan en mensen veel meer op superhelden laten lijken

door Skip

14 April 2018

5 zeldzame ziekten die echt bestaan en mensen veel meer op superhelden laten lijken

Normaal denk je als je aan ziektes denkt iets negatiefs en zeker niet aan iets goeds, maar er bestaan echter aandoeningen die, hoewel ze in deze categorie vallen, niet gevaarlijk zijn, tenminste hoe je er maar tegenaan kijkt. We bedoelen hiermee dingen die afwijken van de standaardsituatie en die zelfs voordelig uit kunnen pakken. Als je straks dit artikel leest, dan ontdek je dat voor films met superhelden erin er inspiratie is gehaald uit aandoeningen die gewoon echt bestaan!

P.S: de ziekten die we straks gaan bespreken daar zitten altijd negatieve kanten aan en brengen in sommige gevallen ook ernstige complicaties met zich mee. Hoewel er een 'lichtvoetige' toon wordt aangehouden in dit artikel, willen we op geen enkele manier afdoen aan de ernst van deze ziekten en deze neerzetten alsof je ze wilt hebben. De insteek is om enkele ongebruikelijke en interessante aspecten aan het licht te brengen, die, hoe 'positief' ze ook zijn, altijd binnen een medisch kader zullen vallen.

Ongevoelig zijn voor pijn - Aangeboren analgesie

Ongevoelig zijn voor pijn - Aangeboren analgesie

Depositphotos

Dit is een syndroom waarbij mensen totaal geen pijnbeleving hebben. Het is een aangeboren aandoening die zich manifesteert vanaf de geboorte en erfelijk is. Wie hieraan lijdt heeft geen pijnreacties bij hoge en lage temperaturen (brandwonden en weefselschade door extreme kou), bij breuken, kneuzingen of welke andere traumatische gebeurtenis dan ook. Mensen die dit hebben moeten altijd opletten dat ze zich geen zeer doen, omdat ze dit misschien te laat door zullen hebben!

Supergeheugen - Hyperthymesia

Supergeheugen - Hyperthymesia

Depositphotos

Dit is een aandoening waar de patiënt over een zogenaamd autobiografisch geheugen beschikt. Met andere woorden heeft diegene een abnormale herinnering van de gebeurtenissen die zelf zijn beleefd. Mensen die eraan lijden herinneren zich het merendeel van gebeurtenissen in hun leven, ook de dingen die van dag tot dag plaatsvonden. Ze doen er niet hun best voor om te onthouden maar gaat dit geheel vanzelf. Mensen die hyperthymesia hebben kunnen gewoon niet anders dan zich alles, maar dan ook echt alles herinneren. Ten slotte uit deze ziekte zich vaak in het ongelofelijke vermogen om datums te kunnen berekenen en dat ze dan dus ook de dag kunnen herinneren van een specifieke gebeurtenis.

Het risico van mensen die lijden aan hyperthymesia is dat ze zich verliezen in herinneringen, dat ze niet in het heden leven en niet in staat zijn om de toekomst te plannen, want vaak worden herinneringen als zijnde obsessief en vermoeiend omschreven.

De simpelste dingen niet kunnen, maar moeilijke dingen weer wel - Savantsyndroom

De simpelste dingen niet kunnen, maar moeilijke dingen weer wel - Savantsyndroom

pexels.com

Het Savantsyndroom is een vorm van cognitieve ontwikkelingsachterstand die het de patiënt onmogelijk maakt om zelf de simpelste dingen te kunnen doen (veters strikken bijvoorbeeld) maar die hem tegelijkertijd ongelofelijk briljant maakt in het oplossen van de meest moeilijke situaties. Vaak heeft diegene een vorm van autisme of een vorm van het syndroom van Down, maar in de loop der tijd is vastgesteld dat dit niet per se noodzakelijke voorwaarden zijn. Savants, zo heten de mensen die het hebben, zijn enkel en alleen uitzonderlijk goed op bepaalde vlakken. Een bekend geval is dat van Kim Peek, op wie de film Rain Man is gebaseerd, die twaalfduizend boeken uit zijn hoofd kende en twee pagina's tegelijk kon lezen, elk met een oog. Stephen Wiltshire daarentegen, kon tot in de perfectie een panorama tekenen dat hij twintig minuten had bekeken vanuit een helikopter, denk hierbij aan wegen, de vorm, proporties en alle andere details van gebouwen.

Ongevoelig zijn voor kou

Ongevoelig zijn voor kou

Depositphotos

Anders dan bij aangeboren ongevoeligheid voor pijn is in dit geval de ongevoeligheid beperkt tot koude: wie dit heeft kan ook hele lage temperaturen verdragen, ook al kan diegene hierdoor wel ernstige schade oplopen. De Nederlander Wim Hof is een van die bekende mensen die menen aan deze aandoening te lijden. Hij kon 120 minuten in een ijsbad blijven zitten zonder daar enige hinder van te ondervinden. 

Geen angst ervaren - Syndroom van Urbach-Wiethe

Geen angst ervaren - Syndroom van Urbach-Wiethe

Alan Light/Flickr

Dit is een aandoening met zichtbare tekenen op de huid en een droge mond en andere complicaties. De ziekte wordt veroorzaakt door een genmutatie waarbij een chromosoom functies verliest. Onder de verschillende waargenomen symptomen ter diagnosticatie van de ziekte, is er ook het totaal ontbreken van angst, welke wordt veroorzaakt door de verkalking van de amygdala, een gedeelte in de hersenen dat is betrokken bij angstreacties. Ondanks dat de ziekte niet verminderingen in de levensverwachting met zich meebrengt, zorgt juist het volledige ontbreken van angst bij mensen met het syndroom van Urbach-Wiethe ervoor dat zij blootstaan aan meer gevaar.