Vroege vogels leven gezonder en langer. Hier het eerste onderzoek dat dit aantoont
Het is bijzonder dat mensen in de wereld wat een ding betreft totaal van elkaar kunnen verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die liever vroeg opstaan, bij hen gaat dat zelfs vanzelf en heb je mensen die dat een verschrikkelijke martelgang vinden. We doelen op ochtend- en avondmensen, zij die overdag actief zijn en degenen die tot laat doorgaan. Het lijkt slechts een voorkeur, maar deze kan wel grote gevolgen hebben voor de levenskwaliteit en voor hoe lang je blijft leven, zo blijkt uit een onderzoek. Het eerste onderzoek waarbij zo'n verband is gelegd.
Er bestaan twee chronotypes, oftewel twee soorten mensen die allebei de voorkeur hebben voor wanneer ze actief wensen te zijn: 's nachts of overdag
Het onderzoek, geleid door de Universiteit van Surrey (Verenigd Koninkrijk) en gepubliceerd in het internationale tijdschrift chronobiologie, onthult dat mensen die het gewend zijn om 's ochtends vroeg op te staan, gezonder zijn en langer leven. Avondmensen daarentegen, die graag aan alles laat beginnen wanneer de zon onder gaat en die 's ochtends tot laat willen blijven liggen, hebben vaker hartkwalen en diabetes waardoor de levensverwachting daalt.
Bij het onderzoek waren 433.000 mensen betrokken in de leeftijd van 18 tot 78 jaar en werden zij 6 jaar lang gevolgd. Aan het eind van deze periode konden de risicopercentages worden berekend en zijn de 'nachtdieren' in het nadeel. Zij in het bijzonder hebben 30% meer kans op het krijgen van diabetes, 60% meer kans op psychische klachten, 23% meer kans op luchtwegaandoeningen en 22% meer kans op het krijgen van maag-darmklachten. Bij dit alles komt ook nog eens een 10% grotere kans om te sterven aan andere oorzaken.
Het beeld dat er voor nachtmensen wordt geschetst is dus niet bepaald rooskleurig, maar zou echter niet voldoende kunnen zijn om van gewoonte te veranderen. Wie 's ochtends z'n wekker niet kan gehoorzamen ondervindt grote moeilijkheden met opstaan, vooral omdat hen het 's avonds niet lukt op een redelijk tijdstip in slaap te vallen.
Onderzoekers die dit onderzoek leidden zijn van mening dat deze kwestie echter niet moet worden onderschat. Artsen raden mensen aan die hiermee worstelen dat zij moeten proberen om geleidelijk aan het tijdstip te veranderen en wel door absoluut niet meer naar felle schermen in de avonduren te kijken en door het eetpatroon aan te passen.
Bronnen:
- https://www.tandfonline.com/action/showAxaArticles?journalCode=icbi20&
- http://bgr.com/2018/04/12/morning-people-live-longer-than-night-owls/