In Zweden wordt de eerste weg in gebruik genomen die auto's oplaadt als ze eroverheen rijden
Het is bekend dat een gebrek aan oplaadstations een van de problemen zijn die het er moeilijker op maken dat elektrische auto's gewoner worden. Door dit gebrek kan het bereik niet worden uitgebreid en maakt dit dat mensen die bereid zouden zijn wel deze investering doen te maken in andere soorten auto's. Het nieuws uit Zweden is dus een omslagmoment voor de milieuvriendelijke auto. In de buurt van de hoofdstad is net een weg aangelegd waar elektrische auto's zich kunnen opladen terwijl ze gewoon eroverheen rijden!
via theguardian.com
Weer een klein stapje vooruit.
Erik Mårtensson/eRoadArlanda
In Zweden, dat vóór 2030 niet meer afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen, gaat de eerste weg ter wereld open waar elektrische auto's worden opgeladen als zij eroverheen rijden. De weg verbindt het vliegveld Stockholm Arlanda met het logistiekterrein in de buurt, is 2 kilometer lang en werkt door middel van een systeem dat is geïnstalleerd onder de 'rail' dat elektriciteit overbrengt op de voertuigen die erboven rijden.
"Maar aan de bovenkant staat er geen stroom op" licht Hans Säll toe, de directeur van het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd (eRoad Arlanda). "Ook wanneer het regent dan zou je rustig op blote voeten over deze sporen kunnen lopen zonder gevaar".
Het idee
Erik Mårtensson/eRoadArlanda
"In Zweden heb je voor een totaal van ongeveer een half miljoen kilometer aan asfaltwegen. Daarvan zijn ongeveer 20.000 km snelwegen die doorgaans onderling niet verder dan 45 kilometer van elkaar verwijderd liggen: alleen al focussen op het elektrisch maken van snelwegen zou al voldoende zijn om aan de oplaadbehoefte te voldoen van alle elektrische autobezitters zodat zij deze afstanden af kunnen leggen" aldus Säll.
De kosten.
Erik Mårtensson/eRoadArlanda
Op dit moment kost het elektrisch maken van één kilometer weg ongeveer een miljoen euro. Da's veel ja, maar dit kost vijftig keer minder dan wat een tramlijn van dezelfde lengte zou kosten.
Op dit moment bespreken Duitsland en Zweden de mogelijkheid om samen een netwerk van dit type aan te leggen om zo de overname van dit idee op Europees niveau aan te moedigen.