Tijdens elke maaltijd krijgen we ongeveer 110 stukjes plastic binnen die in huisstof zitten
Je zal vast wel iets gehoord hebben over microplastics misschien ook wel bekend onder de naam microbeads/microkorrels. Deze zitten vaak in cosmetische producten verwerkt voor een scrub-effect op de huid, een blekende werking in tandpasta en verwerkt in heel veel andere producten. Je hebt hier misschien over gehoord in het kader van zeewatervervuiling, want de zee blijkt enorm vervuild te zijn met plasticdeeltjes die micrometers klein zijn, met het risico dat ze terechtkomen in de voedselketen voor mensen nadat deze deeltjes zijn ingeslikt door zeedieren. Een nieuwe studie waarschuwt dat niet alleen het water lijdt onder de vervuiling met plastic microkorrels, maar ook de huizen waar we in wonen. Sterker nog, de grootste risico's komen hier vandaan.
via Science Direct
Elke dag eten we plastic samen met het eten dat we binnenkrijgen.
Oregon State University/Flickr
In het onderzoek, uitgevoerd door de Schotse universiteit Herriot-Watt, waarschuwt men op huishoudelijke vervuiling, want naar het schijnt zijn er bij mensen thuis enorme hoeveelheden microplastics die uit veel producten komen (meubels, stoffen, plastic materialen, verpakkingen, vloerkleden...) die we uiteindelijk opeten.
De universiteit heeft onderzocht in welke mate mosselen zijn aangetast, die net als andere weekdieren als zeer aangetast worden beschouwd. De waarde die hier uitkwam is vervolgens vergeleken met de waarde die is gemeten na de bereiding en het opdienen ervan. En hier werd de volgende ontdekking gedaan: in een gerecht werden ruim 144 stukjes plastic gevonden vergeleken met de twee stukjes die in de mosselen zaten die in door plastic vervuild water zitten.
Door een snelle rekensom komen we te weten hoeveel plasticdeeltjes we gemiddeld binnenkrijgen per jaar, alleen al door eten: de hoeveelheid varieert van 13,731 tot 68,415 microplastics die moeten worden opgeteld bij al dat plastic dat erbij komt gedurende andere activiteiten (wanneer we dus cosmetische en chemische producten gebruiken, we blootstaan aan vervuiling in steden...).
Het was nog nooit eerder onderzocht dat plastic afval mettertijd kleiner kan worden en dat het in het stof kan gaan zitten dat je normaal thuis hebt. Nu is nog duidelijker hoe kwetsbaar we zijn voor vervuilende zaken die vaak giftig zijn voor de mens en hoe moeilijk het is om hieraan te ontkomen.
Bronnen:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749117344445?via%3Dihub
- https://www.hw.ac.uk/about/news/caution-urged-over-impact-of-microplastics.htm