Er is aan de bel getrokken toen uit onderzoek bleek dat rivieren vol zitten met medicijnresten

door Skip

27 April 2018

Er is aan de bel getrokken toen uit onderzoek bleek dat rivieren vol zitten met medicijnresten

Er bestaat buiten de standaard manieren waarop een mens kan vervuilen, zoals papier op straat gooien of olie door de gootsteen spoelen, een manier die minder opvalt maar die net zo schadelijk is. We staan machteloos toe te kijken hoe de natuurlijk langzaam maar gestaag naar de knoppen gaat doordat we meer medicijnen gebruiken, en dan wordt hier met natuur bedoeld met name al die ecosystemen die te maken hebben met water. Als stoffen worden uitgescheiden worden door het lichaam dan komen deze via riolen in rivieren en meren terecht en zorgen deze voor een enorme schade aan de flora en fauna.

via theguardian.com

Er is aan de bel getrokken toen uit onderzoek bleek dat rivieren vol zitten met medicijnresten - 1

Een onderzoek geleid door de IHE Delft (Institute for Water Education) en dat is gepresenteerd  door Francesco Bregoli, vestigt de aandacht op zorgwekkende gegevens. Onderzoekers hebben een model kunnen maken waarmee de huidige hoeveelheid farmacologisch afval gemeten kan worden dat zich in waterbekkens bevindt en waarmee een voorspelling kan worden gemaakt hoe deze hoeveelheid zal kunnen gaan toenemen. Dit gebeurt aan de hand van gebruikstendensen.

Wetenschappers hebben als testcase in het bijzonder gekeken naar diclofenac, dat een bekende ontstekingsremmer is die wordt toegepast in de (dier)geneeskunde. De actieve bestanddelen die hierin zitten zijn een heuse bedreiging voor het milieu, met name voor vissen en diepwatermosselen. Dit wordt zowel bevestigd door de gegevens van het Amerikaans Milieuagentschap en die van de EU.

Jammer genoeg kunnen de filtratiesystemen die op dit moment in gebruik zijn die afvalwater zuiveren, niet garanderen dat dit in dit water deze stoffen worden gesteriliseerd. Dat heeft als resultaat dat een percentage van die stoffen in het ecosysteem terechtkomt. Volgens de gegevens uit het onderzoek zijn er op dit moment 10.000 kilometer aan rivieren die een concentratie diclofenac bevat die boven de EU-gestelde maxima komt. Voor andere farmaceutische producten gaat nagenoeg hetzelfde verhaal op. Deze stoffen kunnen, behalve dat zij veranderingen teweeg kunnen brengen in vissen, ook bacteriën aansturen in het ontwikkelen van stammen die bestand zijn tegen antibiotica.

Tot op heden, zoals Bregoli aangeeft, is een groot deel van de zoetwaterbekkens mogelijk in gevaar doordat er medicijnen in zitten. En als je daarbij de exponentiële groei van medicijngebruik in de wereld meeneemt, zou de situatie nog wel eens snel rampzalig kunnen worden.