"Je kind een smartphone geven is hetzelfde als hem een dosis drugs geven" zegt een verslavingsexpert

door Skip

23 April 2018

"Je kind een smartphone geven is hetzelfde als hem een dosis drugs geven" zegt een verslavingsexpert

Een verslavingsexpert die zich weliswaar in hele klare taal uitdrukt, zegt dat je kind de gelegenheid geven een smartphone te gebruiken hetzelfde is als hem een dosis drugs geven. Dit is de mening van Mandy Saligari, psychologe en directrice van de kliniek Harley Street Charter die nauw met gezinnen samenwerkt en zelf de uitwerkingen ziet dat dit apparaat in sommige gevallen heeft. Maar verslaving is niet de enige negatieve tendens die zij ziet onder haar jonge patiënten.

via independent.co.uk

Een steeds zorgwekkender scenario.

Een steeds zorgwekkender scenario.

Storyblocks

Tijdens een conferentie in Londen benadrukte psychologe Saligari het gevaar dat achter het gebruik van smartphones zit. Dingen als continu naar sociale media kijken en wachten totdat je notificaties krijgt zorgt voor verslaving en zijn net zo gevaarlijk als andere schadelijke gewoontes.

"Ik zeg altijd tegen de gezinnen waar ik mee werk dat het geven van een tablet of smartphone een beetje hetzelfde is als hen een fles wijn geven of een dosis cocaïne. Als ik het zo zeg, zou je dan zoiets doen? Waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan een mechanisme dat inwerkt op die zenuwimpulsen waar alcohol en drugs ook op inwerken?"

Saligari vertelde dat tegenwoordig ruim tweederde van haar patiënten in de leeftijd van 16 tot 20 zijn die naar haar toekomen om juist deze verslaving te behandelen, "een enorme toename in de laatste tien jaar". Maar een aantal zijn nog veel jonger.

"Een groot percentage van de jongeren die ik ontmoet bestaat uit meisjes van 13-14 jaar die bezig zijn met sexting - het versturen van seksueel getinte foto's of berichten via internet of telefoon - en dat beschrijven als iets dat heel gewoon is onder hun leeftijdsgenoten. Dit alles zorgt voor enorme problemen wat de eigen identiteit betreft en zelfrespect". 

Andere experts die aanwezig waren bij de conferentie hebben benadrukt dat zij denken dat het mogelijk is om deze trend te keren door ouders, scholen en de sociale omgeving in het algemeen samen te laten werken. Zo wordt er een vangnet van steun gevormd waardoor kinderen kunnen leren hun eigen activiteiten te kunnen managen.