Tijdens een expeditie is de zeebodem bij Indonesië afgespeurd en zijn er twaalfduizend dieren gevonden waarvan we sommige nog niet eens kenden
Hoewel mensen voor de meest uiteenlopende redenen naar Indonesië komen is er een deel nog steeds niet ontdekt. Vooral diepte van de zeeën zijn nog niet bekend, waar een team van onderzoekers van verschillende instellingen in Indonesië en Singapore uitzonderlijke ontdekkingen hebben gedaan. Hier zijn diersoorten ontdekt die nog nooit eerder zijn aangetroffen, die buitengewone eigenschappen hebben en die zich op de gekste manieren hebben aangepast aan de hoge waterdruk en het donker.
De expeditie duurde 14 dagen en lag de focus op het zuidelijke deel van de Javazee. Daar hebben onderzoekers twaalfduizend dieren waargenomen.
In de diepten van de Javaanse zee leven krabben, kreeften, garnalen en kwallen die helemaal niet bekend zijn in de wetenschappelijke wereld, tenminste onbekend dan vóór de expeditie. Het doel is om de dieren in de zee van Indonesië in te delen, als ware het een soort volkstelling van wezens die in zee leven.
Het aantal dieren dat werd ontdekt kwam totaal als een verrassing. 800 sponsdieren, kwallen, weekdieren, zeesterren, zee-egels, wormen, krabben, garnalen en vissen.
Een aantal van deze dieren waren nooit eerder in Indonesië gevonden. Een kleiner aantal echter, was nog nooit elders in de wereld aangetroffen.
Een van de meest bijzondere dieren die door onderzoekers zijn gevonden is een grote blinde krab die liever de zeebodem zeeft met zijn grote scharen dan dat hij jaagt.
Ook is er een inktvis gevonden waarbij een oog veel groter is dan het andere. Er wordt gedacht dat hij het ene oog gebruikt om de zeebodem af te speuren op zoek naar een prooi, en dat hij zijn andere kleinere oog gebruikt om eventuele vijanden boven hem te zien.
Ondanks dat Indonesië een populaire bestemming is voor mensen die graag duiken, wist niemand af van de biodiversiteit in het diepe water.
Door deze ontdekking wordt het al schitterende Indonesië nog boeiender!
Bronnen: