De eerste machine komt beschikbaar voor hulp bij zelfdoding. Wat je ermee kunt doen
Euthanasie, pijnbestrijding en palliatieve zorg. Het idee dat we hebben van de dood is aan het veranderen en wordt verrijkt met methodes die botsen met morele, religieuze en zelfs politieke waarden. Maar of je deze methodes nou ziet zitten of niet, ze krijgen steeds meer voet aan de grond. Het recht om te sterven en kiezen waar en hoe je mag sterven neemt steeds concretere vormen aan, parallel aan het recht op leven. In veel landen is euthanasie nog niet legaal. Mensen die deze weg willen bewandelen moeten lange reizen afleggen vol angst en kwelling.
De arts Philip Nitschke heeft de 'Sarco' ontwikkeld om iemand positiever naar de dood laten te kijken (voor zover dat mogelijk is) en diegene zo bevrijd kan worden van angst, pijn en shock. Deze machine veroorzaakt een pijnloze en snelle dood en kan de gebruiker hem neerzetten waar hij wil.
Sarco is een 3D-geprinte capsule die helpt bij zelfdoding.
Er zijn uiteenlopende redenen waarom iemand zijn leven wil beëindigen. Het is met machines als 'Sarco' uiteraard niet de bedoeling om de dood neer te zetten als enige uitweg uit die situaties waar ook met medicijnen of psychische hulp kan worden ingegrepen. Sarco is eerder een hulpmiddel voor al die mensen die bewust en weloverwogen ervoor kiezen om hun leven te beëindigen.
Het idee waarop de Sarco is gebaseerd is dat iedereen vrij moet zijn in de keuze of hij of zij verder wil leven of niet. Als dat niet het geval is dan is het kiezen van hoe en wanneer sterven iets waar niemand anders het recht heeft om dat te bepalen.
Philip Nitschke, de uitvinder van de doodskist, introduceerde de machine ook met een testervaring in virtual reality. Door erin te gaan liggen en een VR-bril op te zetten kan er een fimpje worden bekeken waarin duidelijk wordt hoe je met Sarco sterft.
Wat Sarco anders maakt dan plaatsen waar euthanasie plaatsvindt is dat je de capsule overal neer kunt zetten. Iemand kan niet alleem kiezen hoe en wanneer hij wil sterven, hij kan dat ook doen waar hij dat wenst.
Sarco is niet voor iedereen.
Om de Sarco te mogen gebruiken moet er eerst een test worden gedaan waar wordt onderzocht of de aanvrager mentaal in orde is. Als het resultaat positief is dan zal diegene een code krijgen waarmee de machine kan worden geopend (die al eerder op locatie is gezet). Als eenmaal de code is ingevoerd moet een laatste bevestiging worden gegeven voordat het apparaat in werking treedt.
De Sarco helpt bij zelfdoding door een gebrek aan zuurstof. Wanneer hersenen te weinig zuurstof krijgen dan vertragen de hersenfuncties, treedt er desoriëntatie op, neemt de hartslag toe, kortademigheid en transpiratie. In de capsule verloopt echter alles op "elegante en stijlvolle wijze," zonder angst, vrees of pijn. In minder dan een minuut raak je bewusteloos en treedt de dood vanzelf in. De Sarco maakt gebruik van vloeibare stikstof om het zuurstofgebrek teweeg te brengen.
"Sterven in de Sarco is pijnloos. Je stikt niet, je hapt niet naar adem, de gebruiker haalt adem in een ruimte met weinig zuurstof. Een mix tussen je lekker voelen en vergiftiging", schrijft Nitschke.
Voor de uitvinder van Sarco, en met hem een aantal mensen dat steeds meer toeneemt is het recht om ervoor te kiezen iets wat je iemand niet af mag nemen, waar het de moeite waard voor is om voor te strijden.
En wat denk jij hierover? Denk jij dat deze machine de weg zal vrijmaken naar een rechtvaardige manier van sterven?
Sources: