Dichtbij zee wonen is goed voor je mentale welzijn: hier het bewijs

door Skip

29 April 2018

Dichtbij zee wonen is goed voor je mentale welzijn: hier het bewijs

Er zijn echt maar weinig mensen die er zelfs niet heengaan om een wandeling te maken. Voor degenen die houden van de zon, de warmte en een gebruinde huid is het een waar paradijs, maar voor de rest blijft dit een plek van rust, ondanks dat dit niet het geval kan zijn tijdens andere seizoenen dan de zomer. Onderzoekers hebben de hechte band onderzocht die mensen hebben met de zee. De resultaten zijn erg interessant, mensen die namelijk een huis hebben met uitzicht op zee genieten een betere mentale gezondheid.

Psychologische stress, spanning en zenuwinzinkingen komen minder vaak voor onder mensen die wonen met een uitzicht op zee.

Psychologische stress, spanning en zenuwinzinkingen komen minder vaak voor onder mensen die wonen met een uitzicht op zee.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland in samenwerking met de Universiteit in de Amerikaanse staat Michigan laat een nauw verband zien tussen je mentaal goed voelen en wonen in gebieden aan zee, ook als dat een stedelijk gebied is.

De onderzoekers hebben de groene delen en de zeegebieden van de stad Wellington, zoals stranden en oceanen, in kaart gebracht als groene en blauwe zones. Daarna zijn de gegevens verzameld bij het Nieuw-Zeelandse Instituut voor Volksgezondheid van de mensen die wonen in deze gebieden, om een beeld te krijgen van de spannings- en depressieklachten.

Nadat er ook rekening is gehouden met leeftijd, economische omstandigheden en het geslacht van de personen die mee werden genomen in het onderzoek, zagen onderzoekers een verband duidelijk worden tussen het hebben van een uitzicht op zee en een meer dan goede mentale gezondheid.

Wat met name interessant blijkt te zijn is dat dezelfde conclusies niet waar bleken te zijn voor de mensen die in de groene zones van de stad wonen. De onderzoekers verklaarden dit verschil met de hypothese dat de blauwe zones per se natuurlijk moeten zijn, maar dat de groene zones kunstmatig zijn, zoals voetbalvelden, parken en tuinen.

Het resultaat op zich is een belangriijk element waar rekening mee kan worden gehouden in de behandeling van psychologische klachten, maar is verder onderzoek nodig.

Bronnen: