Wat gebeurt er in ons lichaam als we kauwgom inslikken?
Als je terugdenkt aan de tijd dat je op de basisschool zat, dan kan je je waarschijnlijk verschillende situaties herinneren waarin de leerkracht of ouders je waarschuwden voor het feit dat kauwgom inslikken verschrikkelijke gevolgen kon hebben. Van alle rampen die mogelijk waren, had je de kans dat je kauwgom voor altijd in je maag zou blijven zitten of dat je darmen ervan in de knoop zouden raken.
Vandaag willen we de volgende vraag beantwoorden: zit er een kern van waarheid in de doemscenario's die volwassenen hadden voorzien en waar we, elke keer dat we kauwgom per ongeluk inslikten, duizend doden stierven?
Laten we meteen duidelijk wezen en zeggen dat er wel een kern van waarheid in zit, ook al is deze niet zo eng zoals ons is verteld.
Kauwgom is vooral gemaakt van synthetische elastomeren. Voor de duidelijkheid, dat is hetzelfde als waar basketballen of banden van zijn gemaakt. Deze polymeren zijn niet biologisch afbreekbaar en ook niet oplosbaar in water, waardoor ze vrijwel niet aangevallen kunnen worden door het menselijk spijsverteringssysteem. Laten we het stap voor stap gaan bekijken.
Per definitie is kauwgom immuun voor de eerste fase in de spijsvertering, oftewel het kauwen. Het wordt niet in kleinere stukjes opgedeeld en heeft speeksel geen effect erop, dus als het door wordt geslikt gaat het volledig intact de slokdarm in. Ook in de maag verandert de situatie niet. Zo zijn de polymeren niet aan te tasten door de sterke zuren van dit orgaan en blijven deze nagenoeg intact. In zulke gevallen, zoals dat gebeurt met de hardste pitjes, voorziet het spijsverteringssysteem een enkele uitweg, namelijk lozen. Daarvoor wordt de kauwgom door de spijsverteringsspieren naar de darm vervoerd en wordt dit binnen een of twee dagen reststoffen.
Waar ontstaat dan het probleem? Het punt zit hem in - zoals dat vaak het geval is - in hoeveelheden. Zo is een enkel kauwgompje niet schadelijk, maar regelmatig kauwgom inslikken kan de kans doen toenemen dat dit zich gaat ophopen in de darmen en dat dit zelfs een darmobstructie kan veroorzaken.
Afsluitend, als het je dus gebeurt dat je kauwgom inslikt hoef je niet in paniek te raken, maar kijk uit dat je dit niet te vaak doet, want ons lichaam heeft al genoeg uitdagingen die het aan moet gaan, het is niet logisch om die lijst langer te gaan maken!