Een fotografe kleurt de laatste foto's in van een jonge gevangene in Auschwitz en het resultaat is hartverscheurend
Marina Amiral is een digitale kunstenares die zich sinds enkele jaren focust op het inkleuren van bekende zwart-witfoto's, een techniek die het verleden weer leven lijkt te geven, waardoor het weer nieuwe kracht krijgt en een vernieuwd gevoel van contact tussen het gefotografeerde onderwerp en de toeschouwer.
Een van de foto's die door haar zijn bewerkt en die het meeste indruk heeft gemaakt is toch wel de foto van de veertienjarige Czeslawa Kwoka, een jong Pools meisje dat haar einde vond in Auschwitz 1943.
Czeslawa Kwoka werd samen met haar moeder Katarzyna gedeporteerd in december 1942. Zij kwam in februari 1943 om het leven en Czeslawa op 12 maart.
De doodsoorzaak is niet vastgelegd.
"De foto's inkleuren waar Czeslawa op staat is heel moeilijke geweest... zo lang naar haar gezicht kijken in de wetenschap wat er met haar is gebeurd, was pijnlijk".
"Met mijn werk wilde ik Czeslawa de kans geven dat ze haar verhaal weer kon "vertellen".
"Omdat door een zwart-witfoto kleur te geven betekent dat we ons makkelijker in kunnen leven".
"Het betekent dat de tekenen van de mishandeling die deze mensen op het gezicht dragen, meer echt zijn.
Wilhelm Brasse, de maker van deze foto's, was zelf een gevangene in Auschwitz. Hij vertelde over de omstandigheden waaronder de foto's van Czeslawa werden genomen: het meisje begreep natuurlijk geen Duits en ze werd daarom geslagen door een vrouwelijke bewaker die moest letten op de gevangenen.