In 5 jaar heeft China bomen geplant in een gebied dat groter is dan Italië

door Skip

08 Mei 2018

In 5 jaar heeft China bomen geplant in een gebied dat groter is dan Italië

De grootmacht China, een van de grootste in de wereld, is ook een van de grootste veroorzakers van vervuiling op aarde. Al in 2014 gaf het Ministerie voor Milieu in Peking aan hoe meer dan 90% van de 161 steden die werden onderzocht in het land, niet aan de door de overheid gestelde luchtkwaliteitseisen voldeden en werden daar fijnstofwaarden gemeten die ruim 9 keer boven het nationale maximum uitkwamen.

Om dan nog maar niet te spreken over water, want twee derde van de vervuilde Chinese rivieren waarvan het merendeel het land van water voorziet, zijn onbruikbaar. Daardoor hebben 320 miljoen mensen dus geen toegang tot schoon water. Nog veel erger is bodemvervuiling, waar 16 procent van de grond is aangetast door vervuilende stoffen. Een hoge prijs voor de economische groei die tot op heden nog steeds aanhoudt.

pexels

pexels

Door de klimaatakkoorden van Parijs in 2015 hebben de Chinezen met hun milieubeleid een nieuwe weg ingeslagen, dat erop gericht is om de uitstoot van koolstofdioxide voor 2030 te verlagen. Een taak die de nadruk kreeg van president Xi Jinping tijdens het 19e Partijcongres van de Communistische Partij, met de bedoeling om van het land "een leider in de strijd tegen klimaatverandering te maken".

Hoe kan dit doel worden bereikt?

maxpixel

maxpixel

Door middel van een complex plan aan maatregelen die door de overheid worden genomen. Onder meer wordt het land ruim bebost, een onderneming die is gestart sinds 2013, en harder is gegaan sinds de Parijs-akoorden. Het doel van het plan is om tussen 2016 en 2020 het bosgebied van het land met 2,3 % uit te breiden, m.a.w. meer dan 400.000 vierkante kilometer meer bos; een doel dat ze bijna hebben gehaald. Zo is met een totale investering van 83 miljard dollar gedurende vijf jaar al meer dan 338.000 vierkante kilometer opnieuw bebost, een oppervlakte net zo groot als Italië.

Om het belang te benadrukken dat er bij de industriële en economische groei rekening moet worden gehouden met het beschermen van het milieu en dit te bevorderen, is er in het begin van het jaar de "red-lines"-strategie in gebruik genomen. Dat is 60.000 km2 aan natuurreservaten, gebieden met vergezichten, bosparken, geoparken en beschermde draslanden. Het project, dat momenteel is gestart in 15 provincies van het land, zal vervolgens worden uitgebreid naar heel het land. 

Bronnen: