Vergeet die rekentruc met 7 jaar, want deze tabel maakt je duidelijk hoe oud je hond echt is
Neem de leeftijd van je hond vermenigvuldig die met 7, zo krijg zijn biologische leeftijd die overeenkomt met het aantal mensenjaren. Hebben we het niet altijd zo gedaan misschien? De leeftijd berekenen van onze viervoeter is echter niet zo simpel, want het probleem zou hem zitten in de wens om de snelheid waarmee mensen ouder worden als vergelijkingsmateriaal te nemen voor de leeftijd van de hond; als we dit echter doen, dan moet er rekening worden gehouden met andere factoren, op de eerste plaats de eigenschappen van het ras waar het om gaat.
via priceonomics.com
Volgens enkele geschiedenisbronnen probeert de mens al de biologische leeftijd van honden te berekenen sinds (minstens) het jaar 1200!
Om een antwoord te krijgen dat de werkelijkheid het dichtst benadert moet je je hond indelen in een bepaalde schofthoogte: klein (onder de 9 kilo), groot (tussen de 9 en 23 kilo) en reusachtig (meer dan 40 kilo).
Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de analyse en generalisatie van gegevens heeft een leeftijdberekeningstabel gemaakt die volgens experts veel geloofwaardiger is. Hierbij moet wel rekening worden gehouden dat honden gedurende hun eerste twee jaaar veel sneller groeien dan mensen (we bedoelen dan vooral het geslachtsrijp zijn) en dat rassen met een kleine schofthoogte vaker langer leven dan grotere honden.
Volgens een dierenarts van de Universiteit Kansas is het mogelijk dat het verhaal volgens welke elk mensenjaar zeven hondenjaren is, gewoon niets meer dan een vondst is van dierenartsen zelf, zodat baasjes er wel voor zorgden dat ze hun beesten minimaal een keer per jaar langs zouden brengen (in ieder geval allemaal met goede bedoelingen zo lijkt het).
Dus, hoe oud is je hond echt?