Er is een vogel ontdekt die zulke zwarte veren heeft dat 99.95% van het zonlicht erdoor wordt geabsorbeerd.
Zoals voor veel paradijsvogels geldt heeft de lophorina superba (kraagparadijsvogel) een soort seksuele dimorfie waardoor vrouwelijke exemplaren heel erg verschillen van mannetjesexemplaren. Juist deze laatsten zijn indrukwekkender vanwege hun tegelijkertijd bijzondere en opvallende kleuren, bijvoorbeeld hun kraag met een glimmend groen verenkleed en een zwart verenpak dat zo zwart is dat het 99.95% van het licht absorbeert dat het de naam 'vantablack' heeft verdiend (de zwartste stof die we kennen). Nu hebben twee Amerikaanse vogelexperts ontdekt dat er twee soorten zijn met deze eigenschap, niet een, zoals altijd werd gedacht; hier is dan eindelijk de vogel die altijd heeft weten te ontkomen.
Niet een soort, maar twee verschillende soorten!
YouTube/Cornell Lab of Ornithology
Beide soorten bevonden zich altijd direct voor onze neus, maar om een of andere reden zijn hun verschillen ons ontgaan. De lophorina superba heeft een verwant met soortgelijke, maar niet dezelfde kenmerken. Deskundigen Edwin Scholes (Cornell University) en Timothy G. Laman (Harvard University) hebben dan ook ontdekt dat er in het noordwestelijke deel van Nieuw-Guinea leeft wat zij de "Vogelkop-paradijsvogel noemen" (lophorina niedda) noemen.
"Zij baltsen anders, de geluiden zijn anders, de vrouwtjes hebben een ander verenkleed, en is de vorm van de vleugels die mannetjes kijgen zelfs anders!"
Terwijl ze het gedrag van beide soorten aan het vergelijken waren (video), merkten de experts op dat de lophorina superba tijdens zijn balts "een demonisch maar ovaal en lachend 'gezicht' trekt" terwijl de niedda-exemplaren uit het Vogelkop-gebied een zwarte halve maan maken met de punten naar beneden gericht, als ware het een nors gezicht.
Zoals je zelf kunt opmaken uit de opnames - de eersten die bewijzen dat er twee verschillende soorten bestaan - ogen de bewegingen die ze maken en de geluiden die ze op dat moment maken, anders. Kijk deze fascinerende beesten toch eens!
Bron:
https://peerj.com/articles/4621/