1% van de bevolking wordt steeds rijker en deze situatie kan de komende 10 jaar de uit de hand lopen.
Het is fout om te denken dat de kloof tussen arm en rijk iets is dat typisch hoort bij vervlogen tijden, waarin adellijken door tuinen en kastelen ronddwaalden terwijl het volk leed onder honger en de pest, want tegenwoordig is onze kijk vertroebeld door duizenden dingen die ons laten denken niet zo arm te zijn, dat we het niet zo slecht hebben. Maar het zijn gegevens, cijfers en statistieken die ons een objectief beeld bieden van de toestand waar we vandaag in verkeren en van de toekomst die ons te wachten staat als we uitgaan van de huidige situatie.
1% van de bevolking wordt steeds rijker: als de zaken niet keren, dan zou in 2030 de situatie kunnen leiden tot ingrijpende veranderingen.
Vandaag, zoals nog nooit eerder gedurende andere tijdperken, staat de rijke bevolking verder af van de niet-rijken. Volgens schattingen in een rapport van het Brits Lagerhuis zal deze 1% twee derde van de rijkdom in de wereld in handen hebben als de zaken niet lijken te gaan veranderen.
Nu komt het vermogen al op 50%, maar in amper meer dan tien jaar zou er een nieuw record kunnen worden gehaald van 64%. Door de mondiale crisis die begon in 2008 is een groot deel van de werelbevolking armer geworden, behalve die ene procent die er economisch gezien er enorm voordeel uit hebben getrokken. De rijkdom van het vermogende deel neemt elk jaar met 60% toe, veel meer dan de 3% die voor de rest geldt.
Het rapport dat is opgesteld door het Lagerhuis in opdracht van Brits parlementariër Liam Byrne, die een voorspelling doet op basis van de huidige toestand en de statistieken: "Als we geen maatregelen nemen waarmee geregeld wordt hoe onze economieën werken, dan veroordelen we onszelf tot een toekomst die altijd getekend zal blijven door ongelijkheid. Ethisch gezien is het verkeerd, buiten dat het economisch gezien een ramp is en we een nieuwe explosie van mondiale instabiliteit, corruptie en armoede riskeren".
In een wereld die wordt gedomineerd door ongelijkheid, tegenstrijdigheid en door onsamenhangendheid, lijkt een kleine groep de toekomst steeds meer in handen te hebben. Deze vorm van organiseren heeft nooit gewerkt door de eeuwen heen.
Bronnen:
- https://www.zmescience.com/science/news-science/richest-people-get-richer-08042018/
- https://www.theguardian.com/business/2018/apr/07/global-inequality-tipping-point-2030