In Nieuw-Zeeland wil niemand kiwi's plukken voor 16.50 dollar per uur en dus heeft de overheid maatregelen genomen
Waar enerzijds er een leegloop is van veldarbeiders op de akkers die willen werken en alle offers willen maken dat dit met zich meebrengt, zijn er anderzijds statistieken waaruit blijkt dat steeds meer jonge mensen de agrarische sector als het gebied zien waar zij hun innovatieve projecten en plannen in de praktijk kunnen brengen. Op dit moment lijkt het negatieve aspect belangrijker te zijn dan het positieve; er zijn namelijk veel landen waar er een tekort is arbeidskrachten in de agrarische sector, onder andere in Nieuw-Zeeland. De kiwi's op de plantages daar hebben de juiste rijpheid bereikt maar er zijn geen mensen die ingezet kunnen worden in de sector. Het gevaar is dat het fruit gaat rotten aan de bomen, maar de overheid heeft besloten om van alles te proberen.
Zesduizend vrije arbeidsplaatsen: de kiwi-oogst lijkt te mislukken, maar de overheid heeft besloten om maatregelen te nemen die nog nooit eerder zijn genomen.
Al sinds heel wat jaren laten ze tonnen kiwi's aan de bomen hangen en wegrotten, omdat er niemand is om ze te plukken. Dit is geen typische situatie voor Nieuw-Zeeland en vindt in alle landen plaats waar de economie het deels moet hebben van de landbouwproductie.
In de Bay of Plenty, waar de kiwikweek grootschaliger is, zijn de kiwi's al bijna rijp. Bedrijven melden echter dat er een groot tekort is aan personeel, er zijn zo'n zesduizend arbeidsplaatsen vrij en bestaat er het risico dat de economische inkomsten die men verkrijgt uit de kiwihandel, eronder zullen lijden.
Nadat de bedrijven hun tekort hadden gemeld, besloot de overheid voor de agrarische sector maatregelen te gaan nemen die op alle mogelijke manieren de belangen van mensen ten goede komen, zowel voor mensen ter plaatse als voor buitenlanders. Bij de overheid doen ze dat door het vastgestelde uurloon van 16.50 dollar nog eens te bevestigen en verminderen ze de bureaucratie om het zo makkelijker te maken voor gastarbeiders dat ze in het land kunnen komen. Bovendien heeft premier Jacinda Ardern bepaald dat als je wilt werken in de boomgaarden dat een toeristenvisum niet per se omgezet hoeft te worden in een werkvisum. Dit wordt allemaal gedaan om ervoor te zorgen dat een groot aantal toeristen in het land neerstrijken om de kans te grijpen te werken in de velden tegen een vast loon. Voor velen zal het een kans zijn om de reis terug te verdienen.
Het zal wel vreemd overkomen dat er van alles wordt verbeterd aan de toerismemachine, terwijl er bar weinig wordt gedaan om de locals aan het werk te krijgen. Steeds meer Nieuw-Zeelanders hebben interesse in een baan in de stad in plaats van in de agrarische sector. Jammer genoeg is dit echter een situatie waar niet alleen Nieuw-Zeeland mee moet zien om te gaan.
Bronnen: