Bewegen werkt als een volwaardig medicijn voor ruim 22 chronische ziekten waaronder Alzheimer en diabetes type 2

door Skip

20 Mei 2018

Bewegen werkt als een volwaardig medicijn voor ruim 22 chronische ziekten waaronder Alzheimer en diabetes type 2

We zijn er bijna allemaal wel van op de hoogte welke voordelen bewegen heeft. Dagelijks bewegen levert positieve effecten op voor de lichamelijke en psychische gezondheid van mensen. Er zijn inmiddels talloze wetenschappelijke onderzoeken die de gunstige effecten ervan bevestigen, maar bijzonder interessant is het onderzoek dat is gedaan door de Finse Universiteit van Jyväskylä en dat is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijk tijdschrift Journal of Physiology. Het gaat hierbij om precies te zijn om een controle van onderzoeken, waarbij ruim 85 studies in zijn meegenomen (aan elk deden meer dan honderd mensen mee) en waar de focus lag op chronische ziekten, onder meer diabetes type 2, Alzheimer, artrose en zelfs enkele tumorvormen.

via europepmc.org

pxhere.com

pxhere.com

Onderzoekers hebben patiënten onderverdeeld in twee groepen en gebruikten hierbij de sportgewoontes als onderscheidend element en hanteerden ze als maatstaf 146 indicatoren van fysieke prestaties zoals spierkracht, loopvermogen, evenwicht of het vermogen om dagelijkse taken te kunnen uitvoeren. Uit de analyse van de data is er een verband gebleken tussen deze zaken en sporten. Met name had bewegen een positief effect op 86% van deze indicatoren.

Verder werden de effecten niet alleen zichtbaar op functioneel vlak, maar ook op het gebied van algeheel welbevinden. Fysieke pijn bijvoorbeeld, bleek te zijn verminderd en was de mentale houding waarmee er met de ziekte werd omgegaan was duidelijk relaxter en optimistischer.

Uit dit onderzoek blijkt dus dat bewegen zeker niet iets is dat je gewoon wel of niet leuk kan vinden, maar dat het dus zou moeten worden voorgeschreven alsof het een medicijnkuur is. Natuurlijk moet bewegen voor mensen met chronische ziekten op maat onderzocht en gepland worden, om de effecten van bewegen te vergroten en om eventuele fouten in de kiem te smoren.