Kijk je vaak op je telefoon? Moet je eens kijken wat je dan je ruggengraat aandoet
Gemiddeld buigen mensen twee tot vier uur per dag met een gebogen hoofd naar een scherm om Facebookberichtjes te lezen, te twitteren of email te checken op hun telefoons. Dus een een gemiddelde volwassene kan zo'n 700 tot 1400 uur per jaar met zijn hoofd voorover gebogen zitten (dat voortdurend spanning in schouders en ruggengraat veroorzaakt). Jongvolwassenen, die veel meer op hun telefoon zitten en voorover zitten gebogen over hun boeken, kunnen wel vijfduizend uur per jaar aantikken.. Dit alles vertaalt zich naar een vroegtijdig slijten van de ruggengraat in combinatie met voortdurende spiersamentrekkingen.
Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd door Kenneth Hansraj, afdelingshoofd ruggengraatchirgie in het New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine, kan het gebeuren dat iemand een enorme druk uitoefent op zijn wervelkolom door alleen al te kijken naar zijn smartphone: wel tot 27 kilo. Dat staat gelijk aan het op je rug nemen van een kind van 7 of 8 jaar oud!
Zijn onderzoek heeft verder laten zien (zoals duidelijk wordt uit het plaatje) neemt de druk, afhankelijk van hoe ver je naar beneden kijkt, de druk aanzienlijk toeneemt. Volgens dit onderzoek is de voornaamste oorzaak van nekstress het verkeerd kijken naar telefoons en tablets.
Hansaj's advies, gezien het onvermijdelijk is dat we deze apparaten moeten gebruiken, is om de moeite te nemen om te kijken naar je telefoons en smartphones op een manier waarbij je hoofd meer op een lijn is met je borst en je rug. Om je ruggengraat rust te geven zou je je telefoon alleen moeten gebruiken indien nodig, zonder al te veel je hoofd te buigen en moet je een goede houding aannemen wanneer je zit.