Het Burn-outsyndroom, hoe herken je dit? Steeds meer werknemers worden hierdoor getroffen

door Skip

18 Mei 2018

Het Burn-outsyndroom, hoe herken je dit? Steeds meer werknemers worden hierdoor getroffen

Dat gevoel opgebrand te zijn en geen puf meer te hebben door de hoge werkdruk, dat wordt ook wel samengevat in het woord burn-out. De mensen die het meeste risico lopen zijn mensen die werkzaam zijn in hulpverlenende beroepen (artsen, paramedici, psychologen, brandweerlieden...) in de sociale dienstverlening of behoorlijk dynamische beroepen. Feit is echter dat de burn-out bij iedere werknemer kan toeslaan die wordt gesandwicht tussen de duizend-en-een dingen die er moeten worden gedaan voor het gezin, het werk en het privéleven.

Depositphotos

Depositphotos

We maken allemaal wel eens een moeilijke periode door, maar doordat er de behoefte is om een naam te geven aan een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt onder werknemers, wordt het duidelijk dat het hier niet gaat om de welbekende zenuwinzinking.

Een burn-out lijkt veel meer op langzaam leeglopen, dat gaandeweg gebeurt, met de jaren. Mensen geven zich over aan werkomstandigheden en tijden die door de moderne maatschappij worden opgelegd, waardoor ze uiteindelijk geen energie meer hebben, geen emoties, geen plannen. Ze laten zich pletten door een steen die steeds groter wordt, zonder de mogelijkheid om iets te doen. Een burn-out kan komen door werk, maar breidt zich uit als een olievlek naar elk aspect van het leven.

Een burn-out is niet op te lossen met een paar weekjes vakantie. Zo zien experts in de burn-out een echt gezondheidsprobleem dat ook een chronisch probleem kan worden. Het is een modern verschijnsel dat in maatschappijen vroeger niet voorkwam. Dit moet dus zijn te herleiden tot de veranderingen in de manier van hoe we ons werk doen, met name tot de nieuwe technologie die verschijnt. Dit kunnen de oorzaken zijn:

  • Er zijn vaak veel veranderingen in het programma
  • Er zijn veel veranderingen in de taken die je moet doen.
  • Er zijn onhaalbare deadlines
  • Conflicten in je werkomgeving.
  • Tillen van zware last en in zwaar weer werken (voor mensen die fysiek werk doen)
  • Geen redelijk salaris krijgen voor de verantwoordelijkheden die je hebt

Ray_LAC/Flickr

Ray_LAC/Flickr

Wat volgens experts de burnout zo gevaarlijk maakt zijn de symptomen ervan, die te vaak worden onderschat en worden verward met een tijdelijk gevoel van ongemak. De symptomen zijn:

  • Je emotioneel leeg voelen, je reageert nauwelijks op vrolijke of pijnlijke gebeurtenissen.
  • Je hebt moeite met slapen of moeite met het overwinnen van een alledaagse verkoudheid.
  • Je ervaart voortdurend een gevoel van misselijkheid.
  • Er treedt vervreemding op van collega's en leidinggevenden.
  • Je hebt het gevoel dat je niet het beste van jezelf kunt geven

Er is waargenomen dat als deze symptomen verschijnen, dat werknemers dan vaker dagen vrij nemen, vaker wegblijven, meer fouten maken en afgeleid zijn. In enkele gevallen is er ook meer agressie.

Phil and Pam Gradwell/Flickr

Phil and Pam Gradwell/Flickr

Wat experts zeggen dat je moet doen wanneer je merkt dat je in een burn-out bent geraakt:

  • Haal kleine doelen: om het probleem van het gevoel op te lossen dat je niks afmaakt aan het einde van de dag, maak je een lijstje van alle dingen die je moet doen. Kleine dingen, die gemakkelijk te doen zijn, en geen grote dingen zijn. Door het behalen van kleine doelen maak je meer dopamine aan in je hersenen!
  • Neem je tijd: waarschijnlijk zal een weekje vakantie de burn-out niet oplossen. Om de burn-out te vermijden, moet je jezelf kleine momentjes gunnen van volledige vrijheid, die je uitsmeert over je gehele werkjaar. Bijvoorbeeld een iets langere lunchpauze, een vrije ochtend, of dat je iets eerder wegmag, dat heb je nodig om de druk van werk en de dingen die je moet doen niet te voelen.
  • Ook praten met een collega kan een goede oplossing zijn.
  • Een hobby ontplooien die ver afstaat van je werkcontext kan een bijdrage zijn aan de tijd die je neemt waar je niet steeds denkt aan de dingen die je moet doen. Dat kan tuinieren of een sport zijn, let erop dat dit niet ontbreekt in je week.
  • Als je uiteindelijk de mogelijkheid hebt om thuis te werken, is dat volgens experts een prima manier om te ontspannen. Werken in de buitenlucht of lekker in huis werken kan een manier zijn om de energiereserves weer aan te vullen.