Vijf "Veelvoorkomende" genmutaties die je misschien hebt... ook al weet je dat niet
Wanneer we horen dat het gaat over genetische mutaties dan hebben we gelijk het slechtste scenario voor ogen omdat veel van deze mutaties horen bij een ongunstige gezondheidstoestand. Echter heb je niet bij alle mutaties te maken met ziekten! Er zijn er een paar van, hoewel die slechts bij een uiterst klein percentage van de wereldbevolking aanwezig zijn, of slechts bij bepaalde bevolkingsgroepen, die toch heel bekend zijn.
Laten we samen gaan ontdekken welke vijf DNA-variaties er zijn en of ze ook betrekking hebben op jou als lezer.
1. Blauwe ogen
Deze fysieke eigenschap uit zich wanneer het HERC2-gen de activatie van het gen dat de gradatie van bruin in de iris reguleert (OCA2). Dit is een mutatie die minder dan 10% van de wereldbevolking treft, en bekeken vanuit evolutionair oogpunt, is deze mutatie zeer recent. Experts denken dat deze eigenschap zich pas tussen de zes- tienduizend jaar geleden is gaan manifesteren.
2. Geen verstandskiezen
Wist je dat niet iedereen (pijnlijk) hun verstandskiezen voelen doorkomen als zij groeien? Waar het hebben van extra kiezen misschien handig kon zijn voor een pasgeborene, is de noodzaak voor de moderne mens hiertoe afgenomen en nam zo gaandeweg het aantal mensen toe dat nooit een of beide verstandskiezen zien doorkomen, ook al variëren de percentages ontzettend als je kijkt naar de etnische groep van oorsprong (45% bij de Inuit, 11% bij de Afro-Amerikan en ook 40% van de Aziaten).
3. Rood haar
Rood haar, je hebt mensen die er alles voor over hebben, maar de mutatie die voor rood haar en sproeten zorgt treft slechts 1 tot 2% van de wereldbevolking, allemaal Noord-Europees van geboort of van oorsprong. Het land met de meeste roodharigen is onbetwist Ierland, waar het percentage stijgt naar 10%!
4. Lactose kunnen verdragen
Mensen zijn de enige dieren die melk blijven drinken ook nadat ze zijn gespeend, ondanks dat ze dit niet meer kunnen verteren als ze de leeftijd hebben bereikt wanneer ze dit niet meer nodig hebben. Het is dus niet verbazingwekkend dat lactose-intolerantie vaker voorkomt dan dat lactose wel wordt getolereerd, vooral als je bedenkt dat de melk die we drinken niet eens van onze eigen soort afkomstig is.
Onder de volkeren die historisch gezien sterke banden hadden met veeteelt, getuigt men echter van de ontwikkeling van een genmutatie die het mogelijk maakt om het enzym lactase aan te maken, een eiwit dat het mogelijk maakt om ook melk te kunnen verteren als de volwassen leeftijd is bereikt.
5. Asian Glow (alcoholintolerantie)
Deze genmutatie zorgt voor een soort van allergische reactie wanneer er alcohol wordt geconsumeerd. Het enzym ALDH2, aanwezig op chromosoom 12 dat is belast met de verwerking van alcohol werkt niet zoals dat zou moeten. Het belemmert de lever om alcohol af te breken, waardoor giftige stoffen zich ophopen en die op hun beurt een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Dit uit zich door een heftige roodheid in het gezicht, nek en dat je het ineens behoorlijk warm krijgt. Deze mutatie komt bij 36% van de Aziaten in Noordoost-Azië voor.
Welke van deze mutaties sta je nog het meest van te kijken?