Kom je altijd te laat? De wetenschap legt je uit waarom... en biedt je mogelijke oplossingen

door Skip

22 Mei 2018

Kom je altijd te laat? De wetenschap legt je uit waarom... en biedt je mogelijke oplossingen

Ben jij een van die mensen die te laat komt op alle afspraken? Afspraken die je een half uur eerder plant, zodat je misschien op tijd bent? Vrienden en je partner kunnen misschien begrip tonen omdat ze van je houden, maar op je werk zouden ze mogelijk lang niet zo meegaand kunnen zijn.

Maar geen angst, want aan je onoplettendheid kunnen cognitieve oorzaken ten grondslag liggen, waar eindelijk duidelijkheid in is geschept door enkele recente onderzoeken. Waarom je nou toch altijd eeuwig te laat komt... en welke oplossingen er mogelijk zijn, dat lees je hier.

Depositphotos

Depositphotos

Onderschatten - Roger Buehler, gewoon hoogleraar Psychologie aan de Wilfrid Laurier University in Waterloo, Ontario, ontdekte dat we gemiddeld 40% onderschatten hoeveel tijd we nodig hebben om een taak af te maken.

Om dit ongeneeslijke optimisme te verhelpen luidt het advies dus om elke taak op te delen in kleinere stukken, die beter zijn te beoordelen en dus binnen een redelijkere tijd af kunnen worden gerond.

Pixabay

Pixabay

Multitasking - Een onderzoek uit 2003, geleid door Jeff Conte van de Universiteit in San Diego, laat zien dat multitasken typisch iets is voor chronische telaatkomers. De telaatkomer die altijd een is met zijn natuurlijke optimisme, is geneigd om meerdere dingen tegelijk aan te gaan, maar slaagt er echter niet in om z'n aandacht efficiënt te focussen en verliest daardoor enorm veel tijd.

Dus, zeg ja tegen het opdelen van iets wat je moet doen in kleinere onderdelen, zeg nee tegen deze dingen allemaal tegelijk te doen.

Haastig versus Relaxt - Conte stelde in een onderzoek van een paar jaar eerder dat in de waarneming echt mogelijke oorzaken zouden kunnen zitten van de neiging om te laat te komen. Deelnemers werden opgesplitst in haastige en relaxte mensen (de laatkomers) en werd hen gevraagd om 'op het oog' aan te geven hoe lang een minuut duurde. De eersten stopten de stopwatch na 58 seconden en de anderen na ruim 77 seconden.

Als je hersenen je dus bedonderen moet je je brein dwingen om op het spoor te blijven... let dus dubbel zo goed op de wijzers van de klok!

Buiten het al eerder genoemde microplannen, zijn psychologen het ermee eens dat jezelf beloningen gunnen na elke deadline waar je je aan gehouden hebt, een probaat middel is om productief te blijven. Niks geen Facebook en YouTube terwijl je aan het werk bent, maar dat jezelf gunnen op een vooraf bepaald moment op de dag.

Dus, om dit doel te bereiken heb je een beetje orde in je hoofd nodig... maar ook een tikkeltje ernst zou geen kwaad kunnen!

Bronnen: