Gewassen kweken in de woestijn zonder dat er water nodig is, dat kan met de revolutionaire kassen van Charlie Paton
Kweken in kassen, ook wel glastuinbouw genoemd, is enorm toegenomen de laatste jaren en zorgde dit voor een omzet van 100 miljard per jaar in heel de wereld.
In elk land wordt steeds meer land gebruikt voor kassen. Hoewel het systeem voor een grote verscheidenheid aan producten zorgt, zijn er ook kritieken. Vooral dat door het gebrek aan water in sommige gebieden boeren veel bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken.
Een mogelijke oplossing kan het systeem zijn dat door de Engelse designer Charlie Paton is geperfectioneerd. Hij had geen specifieke landbouwkundige opleiding genoten, maar gaat hij al twintig jaar lang de wereld rond om zijn kleine, maar grootse revolutionaire systeem te exporteren.
In de jaren tachtig kwam bij hem een idee op tijdens zijn vele reizen naar Marokko, dat hij voor het eerst uitvoerde in 1995 op Tenerife en op veel andere plaatsen het nog eens dunnetjes overdeed, vooral in het Midden-Oosten.
Bij Paton's methode wordt er op maximaal twee kilometer bij zee vandaan een kas te bouwen. Bekend is dat zeewater over het algemeen dodelijk is voor planten, maar zal dat water nooit met hen in aanraking komen. Want, via een buizensysteem dat koud water heel diep uit de grond haalt en dit laat circuleren tot net onder aan de oppervlakte, komt dit water in de kas, en wordt door de koudere watertemperatuur het dauwpunt verlaagd; het moment dat er dus dauw ontstaat.
Van het zeewater wordt alleen het koelende vermogen gebruikt, en wordt het zoete water daarentegen 'uit de lucht' gehaald die in de kas komt en die helemaal vochtig is.
Door gebruik te maken van de interactie tussen het woestijnklimaat en de vochtigheid van zee, wordt er zodoende een omgeving gecreeërd waar planten zonder veel water kunnen groeien.
De kosten van dit type kas is duidelijk lager dan een klassiek systeem en gaat het niet gepaard met een massaal gebruik van pesticiden. De Seawater Greenhouse, de zeewaterserre van Paton dus, is nu op veel plaatsen te vinden in de wereld en kan nog heel belangrijk gaan zijn in de toekomst.