Deze gigantische machine is net begonnen met koolstofdioxide uit de lucht te halen
De koolstofdioxide die in de lucht zit, zou zo maar eens snel een ruilmiddel kunnen gaan worden dankzij enkele technologiestromingen waarbij het doel is om C02 uit de lucht te halen en dit om te zetten in bruikbare producten, waardoor het gehalte ervan in de lucht afneemt.
Een van die stromingen is het veelbelovende project van het bedrijf ClimeWorks, de eerste commerciële technologie ter wereld die C02 uit de lucht kan verwijderen en deze kan omzetten in mest.
Het Zwitserse bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project verwacht met deze uitvinding een ambitieus doel te bereiken, namelijk dat 1% van de jaarlijkse mondiale C02-emissie wordt afgevangen voor 2025. Hoewel het legitiem is om te twijfelen aan het grote voornemen, is radicaal experimenteren wel noodzakelijk door de voortschrijdende gevolgen van klimaatverandering. Om die reden heeft de Zwitserse overheid besloten om op het bedrijf in te zetten en samen te werken met de industrie aan de installatie van de eerste centrale die gepland staat in Zürich.
Maar hoe werkt deze enorme machine?
Van buiten lijkt deze centrale wel een kruising van een geheel aan ventilatoren en een ruimteschip. Het mechanisme is eenvoudig te beschrijven. Turbines vangen de koolstofdioxide op in de lucht met een filter die lang meegaat. De lucht wordt opgenomen in de centrale en vervolgens wordt de CO2 op chemische wijze verbonden met het filter. Als het filter eenmaal is verzadigd met C02, wordt het filter verhit tot circa 100° C; vervolgens wordt het CO2 gescheiden van het filter en opgevangen als een geconcentreerd gas, dat kan worden verkocht aan klanten of kan worden gebruikt voor technologieën met negatieve koolstof-emissies. De CO2-loze lucht wordt weer vrijgelaten in de atmosfeer.
Een van de producten van deze technologie zal mest zijn die wordt toegepast bij het kweken van tomaten en komkommers in de kassen in Hinwil, Zwitserland. Het bouwplan voor de eerste centrale voorziet in de installatie van 18 CO2-verzamelingseenheden op het dak van een vuilverbrandingsoven, die 900 ton koolstofdioxide per jaar kan opvangen - dat is evenveel als de jaarlijkse CO2-productievolume van 190 voertuigen!
Een hoeveelheid die ver van de doelstelling van ClimeWorks af staat, waarvoor er nog 250.00 centrales nodig zouden zijn! Maar het is altijd nog een eerste stap die men moet proberen te zetten!