De manier waarop je schrijft zegt veel over je persoonlijkheid: hier zijn 5 aanwijzingen voor het analyseren van je handschrift
Schrijven is een persoonlijke karaktereigenschap van een individu, zowel qua inhoud als vorm. De manier hoe we letters maken en zinnen schrijven kan dan ook veel zeggen over onze persoonlijkheid. Op basis van deze aanname is een techniek ontstaan, grafologie, waarbij de aanname wordt gedaan dat er psychologische kenmerken van iemand kunnen worden afgeleid door te kijken naar hoe diegene schrijft. Dit kan min of meer als wetenschappelijk betrouwbaar worden gezien, maar er moet wel bij worden gezegd dat ook bedrijven gebruik maken van grafologen om een idee te krijgen van de kandidaten die worden getest tijdens toetsen die schriftelijk worden gemaakt. Het is dus heel interessant om de belangrijkste onderdelen van deze methode nader te onderzoeken.
via Pens
Ondanks dat er verschillende stromingen binnen de grafologie bestaan, kan er een onderscheid worden gemaakt in enkele fundamentele aspecten die doorgaans kunnen worden geanalyseerd en die een beeld kunnen schetsen van de persoon in kwestie, bijvoorbeeld:
- Grootte. Dit is meteen een van die dingen die meteen in het oog springen en veel kunnen zeggen over een persoon. Grote letters worden doorgaans gekoppeld aan een iemand die extravert en sociaal is, die vertrouwen in anderen heeft en niet bang is om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Kleinere letters daarentegen geven blijk van een introvert persoon, die de neiging heeft details en mensen eerst te analyseren voordat diegene banden aanknoopt.
- De tussenruimte tussen woorden en letters. Wat woorden betreft betekent een grote tussenruimte een gebrek aan vertrouwen en een zekere neiging tot eenzaamheid. Als de tussenruimte zeer nauw is dan toont dat emotionele instabiliteit en kunenn deze mensen die zo schrijven op geen enkele manier alleen zijn. Een gemiddelde tussenruimte geeft blijk van balans en hoort bij mensen die zich op hun gemak voelen met zichzelf en met anderen. Als we de ruimte die tussen letters worden gelaten in ogenschouw nemen, dan wil een gemiddelde ruimte zeggen dat iemand zelfverzekerd en onafhankelijk is; letters die daarentegen te dicht op elkaar staan laten zien dat iemand zich opgelaten voelt over zichzelf en weinig zelfvertrouwen heeft.
- Cursief. Er zijn verschillende mogelijkheden. Er is geen sprake van cursiviteit: in dit geval zal je met iemand te maken hebben die praktisch, logisch en evenwichtig is. Of als het er toch is, kan dit naar rechts hellen, wat te denken geeft dat je iemand voor je hebt die openstaat voor verandering en voor nieuwigheid in het algemeen: dit kunnen mensen of situaties zijn. In het laatste geval kan een naar links hellend schrift van iemand zijn die voorzichtiger en verlegen is en die, hoewel ze niet ervan houden dat de aandacht op hen is gericht, ze goed in een team kunnnen werken.
- Het puntje op de i. Dit hele kleine detail is van groot belang bij het ontdekken van iemands persoonlijkheid. Wie de punt erg hoog zet, is een dromer; is het een streepje, dan is het in het algemeen een ontzettende pietje-precies en criticus, een perfectionist; zij die een cirkeltje of een ander symbool neerzetten zijn creatieve types, misschien wat kinderlijk, die overal graag hun sporen nalaten.
- Hoe hard je drukt. De kracht die wordt gebruikt om de woorden op papier te drukken is gekoppeld aan iemands vitaliteit en innerlijke zelfverzekerdheid. Mensen die hard drukken zijn sterk, hebben veel zelfvertrouwen, hebben vertrouwen in de toekomst en werken eraan om die te realiseren. Zachtjes drukken laat een gevoelig en empathisch karakter doorschijnen, iemand die aan zichzelf twijfelt en het moeilijk vindt om beslissingen te nemen.