Marie Curie: uitdagingen en overwinningen van een van de briljantste geesten van de 20ste eeuw

door Skip

05 Juni 2018

Marie Curie: uitdagingen en overwinningen van een van de briljantste geesten van de 20ste eeuw

Het verhaal van Marie Curie gaat over een van de briljantste geesten van de 20ste eeuw, waaraan we wetenschappelijke ontdekkingen te danken hebben die van fundamenteel belang zijn en heel haar leven heeft moeten vechten tegen de vooroordelen uit haar tijd over vrouwen.

Marya Salomee Sklodowska wordt geboren in Warschau op 7 november 1867 en na een jeugd die gekenmerkt werd door twee sterfgevallen en eenzame tienerjaren verhuist ze op 24-jarige leeftijd naar Parijs zonder ook maar een woord Frans te kennen. Ze studeert hier in slechts drie jaar af in natuurkunde, en leeft op een uiterst beperkt budget.

Unknown, Tekniska museet/Wikimedia

Unknown, Tekniska museet/Wikimedia

Ze verkrijgt een studiebeurs bij de Sorbonne en leert Pierre Curie kennen (volgende foto), een wetenschapper die expert is elektromagnetisme. De twee trouwen in 1895 en delen samen hun gevoels- en werkleven en starten samen een revolutie in de wetenschappelijke wereld.

Marie merkt tijdens het perfectioneren van een uitvinding van haar man dat uranium bepaalde straling afgeeft, het verschijnsel dat tegenwoordig bekendstaat als radioactiviteit. Door radioactiviteit te gebruiken bij het ontdekken van nieuwe elementen, ontdekt ze radium en polonium die zo zijn genoemd ter ere van het land waar ze vandaan komt.

De eerste Nobelprijs voor haar onderzoek naar radioactief materiaal komt in 1903 en bezorgt het paar internationale beroemdheid.

Unknown/Wikimedia

Unknown/Wikimedia

In april 1906 komt Pierre te overlijden doordat hij wordt aangereden door een rijtuig, en wordt Marie weduwe op haar 38ste met twee dochters.

Vier jaar later, 1911, wordt ze opnieuw kandidate voor de tweede Nobelprijs in een klimaat dat door doortrokken is van mannen en antisemitisme. Marie wordt ervan beschuldigt de ontdekkingen van haar man te hebben gebruikt en dat ze een relatie zou hebben met een voormalige student van hem.

Marie wint die Nobel (voor de ontdekking van radium en polonium) en claimt ze tijdens haar speech na de overhandiging van de prijs in Stockholm, haar eigen verdiensten en de bijdragen van haar man.

Wellcome Collection

Wellcome Collection

Na het geroddel dat ontstaat rondom de tweede Nobelprijs, komt Marie in de diepste depressie terecht van haar leven. Ze herstelt zich door radiografische instrumenten te perfectioneren voor het Rode Kruis, dat verwikkeld is in de Eerste Wereldoorlog.

In het laatste deel van haar leven, is ze er nog bij om de successen van haar dochter Irene mee te maken (volgende foto), die zij wetenschappelijk heeft geschoold.

Marie sterft in 1934 aan aplastische anemie, veroorzaakt door de de lange blootstelling aan radioactieve materialen. Het jaar erna wint haar dochter Irene de Nobelprijs voor Scheikunde samen met haar man Frédéric Joliot, en wordt zij de tweede vrouw in de geschiedenis die een dergelijke erkenning krijgt.

Wellcome Collection

Wellcome Collection

Het leven van Marie Curie is een leven vol gevoelens, uitdagingen, zeges en vooral een passie voor haar werk, een passie die zelfs nog aanhield tot de laatste momenten van haar leven. Zelfs toen haar gezondheid echt definitief was verslechterd wilde ze nooit toegeven dat ze ziek was geworden door het radium dat zo belangrijk voor haar was.