Een nieuwe ontdekking wijst in de richting van een remedie voor gehoorverlies en dit geeft miljoenen mensen weer hoop
Overwegend oudere mensen hebben te maken met gehoorproblemen, maar ook degenen die met zware machines of in lawaaiige omgevingen werken. Op dit moment bestaat er geen echte remedie, echter wel apparaten die het gehoor verbeteren: Onderzoekers van de Amerikaanse University of South Carolina (USC) en de Harvard University hebben echter een ontdekkingstraject afgerond dat de deur opent naar een mogelijke, definitieve oplossing voor gehoorverlies.
Dit is een nieuwe techniek waarmee cellen in het binnenoor worden gerepareerd door afgifte van een medicijn.
Wat voor problemen zorgt bij de behandeling van gehoorverlies is dat er een voortdurende stroom is van vocht, precies in het binnenoor, die alle medicijnen weg zou spoelen. Onderzoekers van de vooraanstaande academies lijken echter deze horde te hebben genomen en hebben ze wat gedaan aan de samenstelling van het medicijn zelf. "Wat nu anders is, is de manier op het medicijn wordt verspreid in het binnenoor, het blijft nu zitten waar het zit en kan het doen wat het zou moeten doen", aldus Charles McKenna, auteur van het onderzoek en hoogleraar chemie aan de USC.
Deze vondst is mede zo belangrijk doordat dit afgiftemechanisme ook toepasbaar blijkt te zijn op andere medicijnen voor gebruik in het oor.
Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Bioconjugate Chemistry, is uitgevoerd op dierlijk weefsel in petrischaaltjes. Dus tot zover nog niet op levende wezens, al is dit wel de volgende stap in de toekomst.
Het medicijn dat door onderzoekers is samengesteld bestaat uit twee elementen: 7,8-dihydroxyflavone en bisfosfonaten. De combinatie van de twee leidde tot de 'revolutionaire' ontdekking zoals de medewerkers het zelf noemen. Neuronen hebben positief gereageerd op het molecuul en herstelde het de synapsen in het weefsel van het oor, waarop de reparatie volgde van haarcellen en de neuronen.
"We zeggen niet dat we het geneesmiddel voor gehoorverlies hebben gevonden" benadrukken de onderzoekers met klem. De ontdekking die is gedaan wat betreft de medicijnafgifte, kan je zien als een stap vooruit.
Bronnen:
- https://news.usc.edu/140224/new-study-shows-hope-for-hearing-loss/
- https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.bioconjchem.8b00022