Vrouwelijke krachtpatsers begin 20ste eeuw: maak kennis met de bodybuildingpioniersters die het opnamen tegen seksisme
Het circus, waarvan de populariteit echt toenam tussen de 19e en 20e eeuw, was een verzameling van 'kermisfiguren,' mensen die een bijzondere eigenschap hadden die mensen konden boeien en die kon worden ingezet bij een aantal nummers: jammer genoeg waren dat vaak mensen met behoorlijke handicaps, soms mensen met speciale vaardigheden zoals bijvoorbeeld de zogenaamde 'Vrouwelijke Krachtpatsers'. Niets speciaals vandaag de dag, alleen maar vrouwen met een afgetraind uiterlijk. Maar ooit was dit een ware attractie. En de kritiek die was er ook.
Er was ooit een tijd waar kracht en vitaliteit niet kon horen bij het vrouwelijk lichaam. Alleen mannen konden hun lichaam trainen en kracht ontwikkelen, vrouwen moesten niets anders doen dan voor het huis en de kinderen zorgen.
Foto: Katie Brumbach (1884 – 1952), bijnaam Lady Hercules.
Daarom was een gespierde vrouw zien iets uitzonderlijks: het kwam niet vaak voor dat je een vrouw in badpak zag, des te minder nog met getrainde biceps.
From Aberystwyth Library/Wikimedia
Afbeelding: Kate Roberts (1874 – 1946), bijnaam Vulkaan.
Foto: Vulkaan, oftewel Kate Roberts.
Een van de beroemdste 'Vrouwelijke Krachtpatsers' was Katie Brumbach, die als bijnaam Lady Hercules had: zij tilde haar man boven haar hoofd met een arm terwijl ze in de ander een gewicht hield van honderd kilo.
Foto: Katie Brumbach samen met haar man, die vaak meedeed aan haar shows.
Begin 20ste eeuw raadden artsen zelfs fysieke inspanning af, dat eigenlijk puur voor mannen moest zijn.
Foto: Katie Brumbach, bijnaam Lady Hercules
Gelukkig verzwakten dergelijke meningen met de haren af en dit liet vrouwen de mogelijkheid om te beginnen met sporten en hun lichaam te trainen zoals zij dat wilden.
Foto: Louise Leers, trapeziste en hele sterke vrouw.