Wat je wel en wat je NIET moet doen als je wordt gebeten door een slang

door Skip

02 Juni 2018

Wat je wel en wat je NIET moet doen als je wordt gebeten door een slang

Bij het mooie seizoen komen ook weer de wandelingen in de buitenlucht, in open velden en tripjes in de bergen die het noodzakelijk maken om eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden getroffen zijn bijvoorbeeld voor slangenbeten, met name die van adders, dieren die meestal ontwaken uit hun slaap in de lente. Het is dus verstandig om goed geïnformeerd te wezen over welke dingen je moet doen in het geval je een pechrijke situatie terechtkomt met dit verraderlijke reptiel.

via Rentokil

jurvetson/Wikimedia

jurvetson/Wikimedia

  1. Voorkomen. Het eerste advies is natuurlijk te voorkomen dat je wordt gebeten door een slang. Daarom is het de aanbeveling gesloten schoenen te dragen in gebieden rijk aan rotsen of aan hoog gras en goed te letten op waar je gaat zitten of waar je loopt. Mocht je een slang tegenkomen, provoceer hem dan op geen enkele manier, want als zij zich bedreigd voelen, dan vallen zij aan.

  2. Eerste hulp. Mocht je echter in de jammerlijke situatie belanden dat je bent gebeten, raak dan niet in paniek en bel meteen de eerste hulp in en probeer een zo goed mogelijke beschrijving te geven van de slang zodat de deskundige het meest geschikte tegengif kan uitzoeken.

ProjectManhattan/Wikimedia

ProjectManhattan/Wikimedia

3. Niet bewegen. Beweeg je niet, behalve als je afstand wil scheppen tussen jou en de slang, omdat door beweging het gif sneller kan verspreiden in het lichaam. Om diezelfde reden is het verstandig het getroffen lichaamsdeel hoger dan je hart te houden.

4. Verwijder sieraden en te strakke kleren. In het algemeen moet alles wat voor vernauwing zorgt direct worden uitgetrokken of af worden gedaan omdat anders de doorstroming van het bloed wordt belemmerd.

Flickr via wwarbly

Flickr via wwarbly

5. Pas geen tourniquet toe. Om dezelfde reden die hierboven al genoemd werd is het absoluut verboden om een tourniquet te gebruiken. Door de bloedsomloop te blokkeren wordt het gif geconcentreerd in een gedeelte en neemt de kans op dat er moet worden geamputeerd toe. In plaats van de circulatie te blokkeren wordt het aanbevolen deze te vertragen.

6. Zuig het gif niet op. Probeer het gif niet weg te krijgen middels een apparaatje of met je mond. Het gif kan zich daar verspreiden, kan het de wond verergeren en werkt het in het algemeen niet.

pixabay.com

pixabay.com

7. Gebruik geen ijs. Ook door ijs kan de bloedcirculatie stoppen, of kan bevriezing op gang komen, waardoor de kans op amputatie toeneemt.

8. Was de wond. Indien mogelijk, was de wond met schoon water, en wacht totdat er medisch personeel komt (vergeet tip 2 niet!)

En heb jij ooit oog in oog gestaan met een giftige slang? Vertel ons je ervaring!