Meermaals opnieuw gebruikte plastic flessen bevatten meer bacteriën dan een WC
Vul jij ook een plastic fles opnieuw voordat je vertrekt van huis zodat je onderweg geen nieuwe hoeft te kopen? Waar je ogenschijnlijk van zou zeggen dat het een goede gewoonte is (je bespaart, je drinkt voldoende, beperkt het gebruik van plastic) blijkt echter een gevaar voor je gezondheid te wezen volgens een groep Engelse onderzoekers. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat er zelfs meer bacteriën in plastic flesje dat opnieuw gebruikt is zitten dan dat er op een wc zijn te vinden.
Negenduizend bacteriën per vierkante centimeter: er zitten meer bacteriën in een hergebruikt plastic flesje dan in de wc.
En dat heeft allemaal een hele eenvoudige reden. Flesjes gemaakt van PET (Polyethyleentereftalaat) zijn niet gemaakt om meer dan eens te worden gebruikt en zelfs door het heel zorgvuldig schoonmaken ga je het ophopen van bacteriën niet tegen.
De bacteriën in kwestie zijn ook niet bepaald lievertjes: zo is 60% van de onderzochte bacteriën in staat om je gezondheid aan te kunnen tasten.
Wat is de oplossing?
Het advies zou kunnen luiden om geen plastic flesjes meer te kopen, maar liever een glazen versie of een bidon, mocht je deze vaker willen gebruiken. Bij gebrek aan beter, let er dan op het plastic flesje weg te gooien wanneer je het gebruikt hebt, en je het zo weggooit dat het kan worden gerecycled.
Nog belangrijker is het om water te blijven drinken gedurende de dag! Dus kies voor de juiste manier van bewaren en drink!
Bronnen: