Waarom zijn opa en oma zo gek op kleinkinderen? Twee medici onthullen de bijzondere wetenschappelijke verklaring
De levensverwachting van de mens wordt steeds maar hoger, en hoewel dit talloze uitdagingen met zich meebrengt voor de bevolking en op economisch vlak, houdt het ook in dat grootouders en kleinkinderen steeds meer tijd met elkaar doorbrengen. Dat mensen langer blijven is voer voor onderzoek voor genetici, die zich met name concentreren op de genen van oma's en voor dit lange leven heeft dankzij een reeks studies een interessante wetenschappelijke verklaring gevonden. Bovendien worden de voorgaande veronderstellingen bevestigd...
via sciencemag.org
Een nieuwe verklaring voor at wetenschappers de "omahypothese" noemen.
De theorie achter de zogezegde ömahypothese" is dat vrouwen steeds langer blijven leven en dan vooral in goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal, omdat zij zo hun dochters kunnen helpen om voor de kinderen te zorgen. Hierdoor kunnen de dochters van deze vrouwen meer kinderen krijgen. Deze uitleg heeft nogmaals een evolutionaire grondslag, maar er is iets verrassends: Ajit Varki, hoogleraar en expert moleculaire geneeskunde aan de Universiteit van Californië/San Diego en evolutiebioloog Pascal Gagneuxe onderzochten gen CD33, m.a.w. het gen dat helpt bij het beteugelen van de ontstekingsreactie en immuunsysteemreactie wanneer er sprake is van verwondingen of infecties. Dit gen was voorheen in verband gebracht met de manifestatie van Alzheimer. Het gen maakt mensen ontvankelijk voor deze ziekte die je doet wegkwijnen, maar de allel (de genvariant) ervan daarentegen, beschermt de hersenen tegen de ophoping van eiwitten die de ziekte veroorzaken.
Dankzij een zoekopdracht die is gedaan in een hoogwaardige database, hebben wetenschappers vast kunnen stellen dat deze variant van het gen CD33 bij verschillende bevolkinsgroepen aanwezig blijkt te zijn, maar niet in de genetische code van primaten zoals gorilla's, chimpansees, en bonobo's die kort nadat ze zich niet meer kunnen voortplanten, sterven.
"Waarschijnlijk is deze allel zich gaan ontwikkelen nadat de mens zich is gaan scheiden van zijn eerste voorouder. Dus, oma's zijn zo belangrijk voor ons dat het ons is gelukt om een gen zich door te laten ontwikkelen waarmee we hun gezondheid kunnen beschermen!", aldus Varki.
Onderzoek doen naar een gen dat een onderscheidende rol speelt in de preventie van het verschijnen van Alzheimer en proberen de functie ervan na te bootsen zou nieuwe mogelijkheden kunnen bieden voor het kunnen genezen van deze ziekte.
Ondertussen zijn we blij voor mensen die het geluk hebben die dit gen hebben, veel meer kans hebben om hun kleinkinderen groot te zien worden en zelfs kennis kunnen maken met hun achterkleinkinderen!