13 dingen die mentaal sterke personen meestal zo min mogelijk doen

door Skip

11 Juni 2018

13 dingen die mentaal sterke personen meestal zo min mogelijk doen

Je hoeft niet het lichaam te hebben van Arnold Schwarzenegger om te kunnen zeggen dat je sterk bent. Kracht, dat zit vanbinnen en niemand kan dit tegenspreken. Hoe dan ook, niet veel mensen weten dat deze kracht zich niet zo zeer uit in wat we doen, maar in wat we juist niet doen. Dit is wat psychotherapeut Amy Morin zegt in haar beroemde boek "13 things mentally strong people don't do". Niet alleen is mentale kracht een benaderingswijze die bestaat uit 'drie punten', te weten: gedachten, gedrag en emoties, maar blijkt dit ook duidelijk uit deze 13 dingen die mensen die mentaal sterk zijn, niet doen. Laten we ze samen gaan bekijken.

via businessinsider.com

pexels.com

pexels.com

  1. Ze gaan verspillen geen tijd met zelfmedelijden hebben. Toegeven aan medelijden met jezelf hebben is tijdverspilling dat zorgt voor negatieve emoties en dat relaties schaadt. Kort gezegd, weerhoudt het je ervan om volop te leven. De sleutel is om "het goede in de wereld te benadrukken en dan ga je vanzelf hetgene waarderen wat je hebt".
  2. Ze geven hun macht niet uit handen. Als er een gebrek aan fysieke en emotionele grenzen is tussen jezelf en anderen, dan kan het gebeuren dat je de controle verliest over wat je doet, en dat in het voordeel van anderen, die jouw succes en je zelfvertrouwen bepalen. Het is dus belangrijk om goed verankerd te blijven in je eigen doelstellingen en dat je werkt om deze te realiseren.
  3. Zij gaan veranderingen niet uit de weg. Veranderingen aanbrengen kan beangstigend zijn, maar is nodig om te kunnen groeien. Sterke mensen accepteren en ondergaan de vijf stappen van verandering, te weten: precontemplatie, contemplatie, preparatie, actie en behoud.
  4. Zij focussen zich niet op zaken die zij niet kunnen beheersen. De neiging om alles onder controle te willen hebben is waarschijnlijk een reactie op angst, wat je leven er moeilijker op kan maken. Beter verleg je je aandacht van jezelf naar je omgeving en focus je om wat je kan doen m.a.w. met datgene wat je echt onder controle hebt.
  5. Zij maken zich niet druk om het iedereen naar de zin te willen maken. En wel om vier goede redenen: het is tijdverspilling; de smaak van mensen die is niet gemakkelijk te manipuleren; er is niets ergs aan dat anderen zijn teleurgesteld of boos zijn; je kunt en moet niet iedereen tevreden willen stellen.
  6. Zijn niet bang om een berekend risico te nemen. "Het gebrek aan kennis van hoe je risico's moet kunnen berekenen leidt tot meer angst" schrijft Morin. Denk liever na over het risico door middel van vier simpele vragen:

-Wat zijn de eventuele kosten en voordelen?

-Hoe kan dit mij helpen mijn doelen te bereiken?

-Wat zijn de alternatieven?

-Wat zou het beste scenario zijn? En welke het slechtste?

-Wat is het slechtste dat zou kunnen gebeuren en hoe kan ik dit voorkomen?

-Hoe belangrijk zal deze beslissing zijn over vijf jaar?

Brooke Cagle/Wikimedia

Brooke Cagle/Wikimedia

7. Zij staan niet stil bij het verleden. Het is goed om na te denken over de lessen die je uit het verleden geleerd hebt, waarbij je eerder kijkt naar de feiten in plaats van emoties, dan vooral uit een nieuwe invalshoek. Echter teveel stilstaan bij het verleden kan zeldestructief zijn omdat het je ervan kan weerhouden om van het heden te genieten en de toekomst te plannen.

8. Zij volharden niet in dezelfde fout. Mensen die mentaal sterk zijn accepteren hun fouten, denken na over wat er mis is gegaan, wat zij beter hadden kunnen doen en bedenken een alternatief om de fout in de toekomst niet weer te maken.

9. Zij lijden niet onder het succes van anderen. Wrok en onderdrukte woede helpt niet om succes te behalen, maar brengt je er juist verder van af.

10. Zij geven niet op bij de eerste poging. Weer opstaan nadat je gevallen bent maakt je sterker: succes is niet eenvoudig te behalen en heb je ook niet direct. Het is dus verstandig om te accepteren dat er een kans is dat je zal falen en ga je gewoon verder.

11. Zij zijn niet bang om alleen te zijn. De weg die je moet afleggen om mentaal sterk te worden vraagt om een pauze van het dagelijks leven zodat je je kunt focussen op je innerlijke groei. Als je alleen kunt zijn dan gaat je productiviteit omhoog, wordt je creatiever, empathischer, wordt je mentale gezondheid ook beter en kan je sterker erdoor worden.

12. Zij denken niet dat de wereld hen iets verschuldigd is. Het is makkelijk om boos te worden op de wereld vanwege het feit dat je geen succes hebt of pech, maar feit is nou eenmaal dat het leven niet eerlijk is. Het geheim zit hem erin om je te focussen op je eigen kracht, kritiek die je krijgt te accepteren, je fouten inzien en niet met iedereen de competitieve manier te meten met anderen.

13. Zij verwachten geen directe resultaten. Het is noodzakelijk dat je realistische verwachtingen en dat je er bewust van bent dat succes niet snel plaatsvindt. Mensen die mentaal minder sterk zijn, zijn vaak ongeduldig, overschatten hun capaciteiten en onderschatten hoeveel tijd veranderingen kosten.