7 signalen die je van je lichaam krijgt om je te zeggen dat je te veel zout eet

door Skip

12 Juni 2018

7 signalen die je van je lichaam krijgt om je te zeggen dat je te veel zout eet

Volgens artsen die zijn gespecialiseerd in diëtetiek is de juiste hoeveelheid zout dat het lichaam dagelijks moet binnenkrijgen ongeveer 2.3000 milligram per dag (ongeveer een eetlepel). En toch zijn de schattingen dat we er gemiddeld 3.4000 (ongeveer een eetlepel en een half).

Een teveel aan zout in het dieet kan voor kleine en grote problemen zorgen, voor wel echte aandoeningen als hypernatriëmie. We hebben voor jou 7 signalen op een rijtje gezet die je helpen begrijpen of je overdrijft met zout in je voeding.  

1. Te grote dorst

1. Te grote dorst

Een van de bekendste gevolgen van zout is dorst hebben. Het lichaam heeft behoefte om het teveel uit te balanceren door vloeistoffen te integreren, om er zeker van te zijn dat spieren en andere organen goed functioneren. Vergeet niet om altijd veel water te drinken, maar als je merkt dat je echt grote behoefte eraan hebt, dan zou het kunnen zijn dat je overdrijft met zout.

2. Zwellingen

2. Zwellingen

Senior Airman Christopher Toon/Released

Om de balans tussen zout en water te houden, kan je lichaam beginnen meet reservevocht vast te houden, vandaar de zwellingen, die het gemakkelijkst te merken zijn in voeten of als je ringen draagt, dat deze plotseling veel strakker zitten.

3. Kramp in spieren

3. Kramp in spieren

Een ander gevoel van een slechte zoutbalans in het lichaam is het hebben van kramp. Als je hier veel last van hebt, zeker buiten het sporten om, dan zeggen je spieren je dat er iets niet lekker gaat.

4. Zere botten

4. Zere botten

Niet alleen spieren maar ook het skelet kan lijden onder een zoutoverschot. Wanneer je teveel zout eet dan lukt het de nieren niet om dat helemaal af te bouwen en komt daar een gebrek aan calcium in de botten uit voort. Zulke pijn kan een stiekeme aanwijzing zijn van een slecht dieet.

5. Kleur van urine

5. Kleur van urine

www.medicalgraphics.de/creative commons CC BY-ND 3.0

Juist omdat de nieren erbij zijn betrokken moet je ook letten op veranderingen in je urine. Dezelfde oorzaak kan tegenovergestelde gevolgen hebben.

Of de nieren werken te hard om al het zout te verwerken en zal je te vaak aandrang voelen en ziet je plas er bijna transparant uit. Of het tegengestelde is waar en is er al een aanzet gemaakt met een beginnende uitdroging, zal je urine sterk gekleurd zijn en ga je weinig naar het toilet.

6. Chronische hoofdpijn

6. Chronische hoofdpijn

pxhere

Door een teveel aan zout neemt het bloedvolume toe en heeft het meer ruimte nodig in de aderen. Een hoge bloeddruk (hypertensie) kan intense en terugkerende hoofdpijn veroorzaken.

7. Cognitieve problemen

7. Cognitieve problemen

Marvin Lee/Flickr

Hoofdpijn die door een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt kan problemen veroorzaken in de aderen die bloed naar de hersenen vervoeren. Het gevolg is dat je cognitieve prestaties dalen, dus zijn er concentratieproblemen, onthoud je weinig en reageer je traag.

Wat kun je doen?

Wat kun je doen?

Joe mon bkk/Wikimedia

Als je jezelf herkent in de symptomen die hierboven uiteen zijn gezet, dan hebben we hier enkele adviezen waarmee je je dieet onder controle kunt houden:

  • blijf uit de buurt van de "zoutige zes": brood & witte bolletjes, pizza, belegde broodjes, gezouten vlees, soep in blik, wraps & kebab.
  • Vermijd geconserveerde producten, met name in restaurants. Zout is een van de conserveringsmiddelen die wordt gebruikt.
  • Experimenteer met nieuwe dingen! Bekijk het van de positieve kant: in plaats van steeds en alleen zout te gebruiken, is dit nu de gelegenheid om te leren hoe je je gerechten kunt verrijken met minder gewone kruiden en smaken.