9 bijzondere feiten over de aarde die ze je op school niet hebben geleerd
Het is bij iedereen bekend dat de zon niet om de aarde draait en daardoor voelen we ons veel meer ontwikkeld dan de mensen die enkele eeuwen geleden leefden. En toch zou je je verbazen over hoeveel dingen we niet weten over onze planeet. Op school leren ze je veel dingen, maar omdat ontdekkingen op dit gebied veelvuldig voorkomen, de leraar een paar thema's vlug behandelt, of we een beetje niet zaten op te letten, er valt veel te ontdekken over de aarde.
We hebben een selectie gemaakt van 9 bijzondere feiten die je misschien nog niet wist.
1. Zwaartekracht verandert
De aarde is niet perfect rond maar een ellips die aan de boven en onderkant is geplet. Daarom is op sommige plaatsen de zwaartekracht minder sterk dan op andere plaatsen. Zo gaat dat op voor de afwijking in de Hudson-baai in Canada waar er waardes worden gemeten die onder de norm zitten.
2. Het verschuiven van het magnetisch veld
De zwaartekracht is niet de enige constante die niet echt constant is, ook het magnetisch veld verandert. Volgens enkele onderzoeken is zijn zuidelijke centrum met meer dan 900 kilometer verschoven en valt dit nu niet meer op de zuidpool maar in de Antarctische Oceaan.
3. De gouden planeet.
Er is genoeg goud op aarde om de gehele oppervlakte te bedekken met een laag van 48 centimeter hoog.
4. Een mini-ijstijd.
Aan het einde van de Middeleeuwen tussen de 15e en 19e eeuw vond wat door wetenschappers werd genoemd, 'de kleine ijstijd' plaats, gekenmerkt door een plotse temperatuurdaling, al is deze niet vergelijkbaar met ijstijden qua intensiteit en duur. Tegelijkertijd wordt er weinig activiteit geregistreerd in de zonnevlekken van de zon. Enkele wetenschappers hebben dezelfde veranderingen gezien in de zon de afgelopen jaren en zij voorzien nieuwe kleine ijstijd in het jaar 2019.
5. Paarse planeet?
In een onderzoek door de Universiteit van Maryland wordt de hypothese gesteld dat de aarde er vroeger paars uitzag en niet blauw. Zij hebben uitgeplozen dat heel lang geleden bacteriën mogelijk in staat zouden zijn geweest om zonlicht via andere stoffen dan chlorofyl te verwerken. Deze stoffen maken de bacteriën paars en zou dus ook de atmosfeer er paars hebben uitgezien.
6. De maan was onderdeel van de aarde
Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de maan. Volgens een van deze theorieën heeft de aarde na een botsing met een meteoriet een 'stukje verloren' dat daarna in de baan om de aarde is gekomen als een satelliet.
7. Aardbevingen op de maan
Er zijn aardbevingen op de maan die, als je de grammatica volgt, 'maanbevingen' heten. Maanbevingen komen minder voor dan aardbevingen en zijn dieper. Men denkt dat ze worden veroorzaakt door het zwaartekrachtveld van de zon en de aarde.
8. De aarde heeft nog een satelliet
Volgens sommige wetenschappers zijn er objecten in de baan rond de aarde die wel betiteld zouden kunnen worden als satelliet. Het gebeurt dat er een grote asteroïde in het zwaartekrachtsveld van de aarde komt en daar eventjes blijft voordat hij afdwaalt. Gezien de tijd dat dit kost zou de asteroïde zich net zo gedragen als een hemellichaam, maar omdat het lang duurt voordat deze aspirant-manen elkaar afwisselen, heeft geen van deze ooit de naam van maan gekregen.
9. Een nieuwe aarde?
De nieuwe aarde heet HD 904790, en is ontdekt in de Melkweg door wetenschappers en lijkt ontzettend op de aarde. Het heeft alle benodigde eigenschappen voor het leven: je kan er ademhalen, natuurlijke grondstoffen, zelfs water. Het probleem is alleen dat het op ruim 300.000 lichtjaren afstand van ons bevindt ondanks dat het zich in dit sterrenstelsel bevindt.