Enkele eenvoudige gewoonten die ons kunnen helpen om niet teveel kilo's aan te komen op een natuurlijke manier

door Skip

23 Juni 2018

Enkele eenvoudige gewoonten die ons kunnen helpen om niet teveel kilo's aan te komen op een natuurlijke manier

Kathleen Manning, Amerikaans arts met voedingsspecialisatie en een bekend schrijfster, denkt dat alleen al je ervan bewust bent dat bepaalde gewoontes slecht voor je zijn, al het begin is van een goede moraal: we voelen ons verantwoordelijk voor deze gewoontes en zullen we proberen deze te vermijden. Daarom is die eerste stap in het organiseren van een dieet weten wat je aan het doen bent en waarom. We hebben daarom dus 11 dingen voor je op een rijtje gezet die je moet (of niet moet) doen als je snel kilo's wilt kwijtraken.

1. Niet in de val genaamd 'vetarm' lopen

1. Niet in de val genaamd 'vetarm' lopen

theimpulsivebuy/Flickr

Een onderzoek van de Journal of The Association for Consumer Research heeft laten zien dat de zogenaamd 'gezonde' producten, (met dus weinig koolhydraten) je geen voldaan gevoel en je dus uiteindelijk meer gaat eten. Maar dit is niet alleen een psychologisch effect, want deze producten worden sneller verteert waardoor je dus vroeger honger krijgt. Beter eet je dus met de vereiste van de juiste hoeveelheid vetten.

2. Niet eten terwijl je TV zit te kijken (of naar muziek luistert)

2. Niet eten terwijl je TV zit te kijken (of naar muziek luistert)

Ginny/Flickr

Een onderzoek met mensen die overgewicht hebben, uitgevoerd door de Universiteit in Vermont, heeft aangetoond dat mensen die erin slaagden de tijd die ze achter de TV zaten te halveren, dat zij elke dag 120 calorieën meer verbrandden. In een onderzoek naar het muziek luisteren terwijl je eet is men tot soortgelijke conclusies gekomen. Het idee is: als je je hoofd bezighoudt, dan heeft je lichaam niet door dat het vol zit. 

3. Verminder aanzienlijk de consumptie van koolzuurhoudende dranken

3. Verminder aanzienlijk de consumptie van koolzuurhoudende dranken

pexels

Het is redelijk bekend dat loolzuurhoudende dranken niet het allerbeste zijn voor een dieet, maar het is goed om dit nog eens te herhalen. Voor een onderzoek dat is gedaan aan Harvard, zijn er enkele vrouwen gevolgd die zich aan een dieet hielden. De dames die een enkel blikje prik wist te drinken per week, raakte elke vijftien dagen een kilo meer kwijt dan de andere dames. Het zijn dranken die vol met suiker en calorieën zitten, en ze uit je dieet halen geeft verrassende resultaten.

4. Ga geen boodschappen doen wanneer je honger hebt

4. Ga geen boodschappen doen wanneer je honger hebt

Vladimir Kirakosyan/Wikimedia

Naar de supermarkt gaan op een lege maag maakt dat je ongezonde lekkernijen gaat kopen om gelijk je honger mee te stillen. Zelman raadt aan om iets kleins dat bij voorkeur gezond is te eten voordat je de deur uit gaat. Daarnaast zou het ook goed zijn om een boodschappenlijstje te maken nadat je gegeten hebt en je vervolgens daar aan te houden.

5. Vervang het toetje met een warme kop thee

5. Vervang het toetje met een warme kop thee

Pixabay

Veel mensen hebben de gewoonte om een klein toetje te eten na de maaltijd. Waar het in sommige gevallen wel te begrijpen is, is het echter beter om hier geen gewoonte van te maken omdat je al de suiker die je lichaam nodig heeft, in principe al uit de hoofdmaaltijd gehaald hebt, en wordt de suiker in het toetje gewoon omgezet in vet. Zelman adviseert om het toetje te vervangen met een warme kop thee om psychologisch gezien wel de gewoonte vast te houden, maar dan zonder aan te komen

6. Geen water uit plastic flesjes drinken

6. Geen water uit plastic flesjes drinken

Pixabay

Dit zal je vreemd in de oren klinken omdat we allemaal weten dat veel altijd drinken gezond voor je is. Het probleem is niet zozeer water, maar meer waar het in zit. Een onderzoek dat is gepubliceerd op PLOS One heeft laten zien dat mensen die de gewoonte hebben water uit plastic flessen te drinken, een hoger percentage bisfenol A in hun bloed hebben. Wat is bisfenol A? Het is een organische verbinding die vrijkomt uit het plastic en die niet goed is voor het menselijk lichaam. Het veroorzaakt vermoeidheid, hormoonschommelingen en is het moeilijker om vetten te verwerken, met als gevolg dat je zwaarder wordt.

7. Nooit koffie drinken op een lege maag

7. Nooit koffie drinken op een lege maag

MaxPixel

Te veel mensen zeggen dat ze de dag beginnen met een lekker kop koffie, soms nog wel op een lege maag ook. Koffie op een lege maag stimuleert de productie van een schadelijk zuur dat de maagwand aantast en dat het je spijsvertering verslechtert; bovendien bezorg je je lichaam stress en slaagt het er niet in om het overtollige vet te verwerken.

8. Begin met een lekkere salade

8. Begin met een lekkere salade

Sla is goed voor je en, vooraf aan de maaltijd, krijg je er al een bepaald verzadigd gevoel door. Maar ga nou niet de slimmerik uithangen, want we hebben het hier over eenvoudige salades op basis van kropsla, spinazie, rucola of koolgroenten, niet van die caloriebommen die zwemmen in de mayo. Een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of The American Dietetic Association heeft laten zien dat mensen die de lunch beginnen met een simpele salade 10% minder pasta eet. Mensen die daarentegen een 'vollere' salade eten, eten wel 17% meer.

9. Houd de porties hetzelfde, ook als je niet thuis bent

9. Houd de porties hetzelfde, ook als je niet thuis bent

Buiten de deur eten is een probleem omdat een regelmatig eetpatroon aanhouden moeilijker wordt. Toch moeten we moeite doen om zo consequent mogelijk te blijven wat betreft we eten tijdens de maaltijd, als wel hoe vaak we maaltijden gebruiken op een dag. Twee grote maaltijden eten is niet hetzelfde als vijf kleine maaltijden eten. De grote eetsessies, aldus voedingsdeskundige Judy Caplan, vertraagt de spijsvertering en kom je dus aan.

10. Probeer het binnen bepaalde tijdstippen te houden

10. Probeer het binnen bepaalde tijdstippen te houden

Een onderzoek uitgevoerd onder 420 mensen heeft laten zien dat degenen die laat lunchten, tussen 15.00 en 16.00 uur, minder gewicht verloor dan mensen die om half een aan tafel zaten. Een verder onderzoek heeft aangetoond dat als het lukt om voor acht uur 's avonds te eten, dat we dan uiteindelijk minder calorieën eten. Het is dus belangrijk om te eten voordat je wegtrekt van de honger en dat je de maaltijd afrondt op een degelijk tijdstip.

11. Slaap tussen de zes en 8 uur per nacht

11. Slaap tussen de zes en 8 uur per nacht

Weinig slapen is niet goed voor je, dat weten we, maar we worden er ook dikker door. Een onderzoek van het Wake Forest Medical Center heeft laten zien dat mensen die vijf uur per nacht sliepen, meer kilo's erbij kregen dan mensen die het lukte om de zes á acht uur per nacht aan te houden. De reden daarvoor is dat je lichaam vanwege de vermoeidheid cortisol aanmaakt, een hormoon dat onder andere de eetlust aanwakkert.

Extra informatie: waar je meer vet erbij krijgt (en wat dat betekent)

Extra informatie: waar je meer vet erbij krijgt (en wat dat betekent)

Niet al het vet is hetzelfde en het gedeelte waar dit zich ophoopt verklapt hoe en waarom het daar zit. Hier een lijstje van de belangrijkste soorten vet en de bijbehorende delen van het lichaam:

  • Bruin vetweefsel: het beste vet van allemaal, ook dunne mensen hebben het en hoopt zich op in de hals. Het verwarmt het lichaam, daarom hebben kinderen er veel van.

  • Wit vetweefsel: bevindt zich rondom de buik en produceert een goedaardig hormoon dat adiponectine genoemd wordt en diabetes voorkomt.

  • Onderhuids vet: gaat zich ophopen op de heupen en billen en is niet erg gezond voor het lichaam.

  • Buikvet: is wit vetweefsel dat tussen interne organen zit en het middel en de buik dikker maakt.

In het algemeen is het neter om vet op de heupen en billen te hebben dan op je buik: onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen met brede heupen minder gevoelig waren voor verstoringen in hun stofwisseling.

Kleine extra tips

Kleine extra tips

Hier zijn een paar extra tips waardoor je niet wordt verleid tot tussendoortjes die elke inspanning teniet kunnen doen!

  • Leg snacks op hoge planken waar je ze niet kan zien. Je zal er minder aan denken en zul je er moeilijker bij kunnen komen.

  • In diezelfde trant, als ze in de koelkast worden bewaard, leg ze dan onderop, achter alle andere producten, je zal er namelijk geen zin in hebben om telkens alles opzij te schuiven!

  • Verruil een pak koekjes voor een trommeltje met fruit. Zo zal je gezonde tussendoortjes eten!